latinica  ћирилица
20/04/2017 |  14:29 | Аутор: РТРС

Путин: Фалсификовање историје води ка неслози у свијету

Фалсификовање историје доводи до неслоге у свијету и пуно је великих ризика, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Григориј Сисојев) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Григориј Сисојев)

"Ми смо увијек отворени за поштен и професионалан разговор о историјским темама, заједничка истраживања о најважнијим спорним питањима на свим нивоима, од међудржавних програма до билатералних контаката региона, градова-побратима, универзитета, музеја, научника, истраживача", рекао је Путин.

На састанку организационог одбора "Побједа", Путин је додао да општи историјски подаци представљају добру основу за унапређење међународних конференција.

"Нажалост, постоје и други приступи историји када покушавају да је претворе у политичко и идеолошко оружје. Видимо какве ризике повлачи са собом циничан однос према прошлости. Како фалсификовање, манипулација историјским чињеницама доводи до раздвајања земаља и народа, до појаве нових линија подјеле, стварања слике непријатеља", нагласио је Путин.

Он је указао да је то посебно опасан пут којим иду неке земљама у величању нацизма, правдање саучесника нациста. "То не само да вријеђа сјећање на жртве нацистичких злочина, таква политика подгријава националистичке, ксенофобичне и екстремистичке снаге", додао је он.

Путин је истакао да "ревизија историје практично отвара пут за преиспитивање основа модерног свјетског поретка, до ерозије основних принципа међународног права и безбједности који су се појавили након Другог свјетског рата".

Према његовим ријечима, став Русије је да "колико год да је историја тешка и противрјечна, она није намијењена да свађа људе, већ да упозорава на грешке и помогне да се ојачају добросусједски односи".

Путин је додао да је рад на очувању и заштити историјске истине о Другом свјетском рату веома важан, преноси "Спутњик".

"Овде огромну улогу игра рад на очувању и заштити историјске истине о Другом свјетском рату, традицији и духу савезништва у борби против нацизма. За нас је то, прије свега, морални људски концепт, људски морални дуг према покољењу побједника који су пали за отаџбину. Пред онима који су подизали и обнављали земљу послије Другог свјетског рата", поручио је предсједник Русије.

Извор: СРНА