latinica  ћирилица
20/04/2017 |  15:23 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Снијег изазвао проблеме - које посљедицe ће имати пољопривредници? (ВИДЕО)

Априлски сњежни покривач у неким дијеловима Српске достигао је и 30 центиметара.
Воћњак - Фото: РТРС
ВоћњакФото: РТРС

Мокар и тежак снијег изазвао је проблеме у снабдијевању електричном енергијом, саобраћају, а питање је с каквим посљедицама ће се суочити пољопривредници, посебно воћари. Прогнозе да ће се температуре у наредним данима спустити и до 10 степени испод нуле, не охрабрују.

На простору Сарајевско-романијске регије, гдје је сњежни покривач најдебљи и проблема највише. Екипе Електродистрибуције Пале два дана настоје да отклоне кварове на далеководима, али и даље су поједина села без електричне енергије.

Познајући ћуд природе возачи у сарајевско – романијској регији углавном су на возилима задржали зимску опрему, али са сњежним падавинама није се било лако изборити. Ипак, путари су положили испит.

Путари на југозападу Српске боре се са сњежним наносима на планинским превојима.

Многе воћке нису издржале терет снијега, али још већа опасност је најављени мраз и температуре у минусу око пет степени. Ниске температуре најављују се и у нижим предјелима Српске, па стручњаци апелују на пољопривреднике да заштите своје воћњаке. Задимљавање малињака, засађеног на два дунума планирао је и воћар Којо Лучић из Источне Илиџе. Но прибојава се да ће при температури од минус 10 степени то бити узалудан труд.

- Штета је до сада већа од 50 %. Већи проблем је што смо се сви задужили код откупљивача за средства за заштиту, каже Лучић.

У родним годинама Лучић је из свог малињака убирао двије тоне малина. Ове године би, каже, био задовољан и са пола приноса. О штети на стаблима шљива и јабука тренутно и не размишља. Прерано прољеће и богат цват, каже и нису на добро слутили!

У ресорном министарству апелују на пољоривреднике да осигурају своју производњу како би избјегли штету, јер министарство не може да покрије све губитке.