latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:03 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Магазиновић: Против повећања акциза ради заштите грађана

Посланик СДП БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић сматра да је одбијањем хитне процедуре за сет закона о акцизама и банкарству парламент још једном одбио да поклекне пред притисцима и одобри поскупљење горива од 10 КМ по резервоару.
Саша Магазиновић (фото: nap.ba) -
Саша Магазиновић (фото: nap.ba)

"Тим прије што такво поскупљење апсолутно нема пратеће мјере, будући да је више него евидентно да ће такво поскупљење пратити ланчано поскупљење робе и услуга", рекао је Магазиновић новинарима.

Према његовим ријечима, приступ Савјета министара БиХ није био одговарајући јер нису образложили свој приједлог него су то радили представници међународне заједнице.

Посланици СДА Шемсудин Мехмедовић и Садик Ахметовић били су уздржани на гласању о хитној процедури за сет закона којима се омогућава наставак кредитног аранжмана са ММФ.

Мехмедовић је у изјави новинарима рекао да је овако гласао јер није било расположења да се усвоји минимум закључака које су предложили Ахметовић и он, ради заштите грађана БиХ од новог таласа поскупљења основних животних намирница.

"Прилика је да се у скраћеној процедури амандмански дјелује и да се угради оно што смо тражили закључцима", сматра Мехмедовић.

Он додаје да га најмање брину санкције странке због оваквог гласања које је пресудило да предложени сет закона буде упућен у скраћену процедуру.

Јасмин Емрић из А-СДА био је против хитне процедуре, што образлаже чињеницом да се ради о важним законима који су нови намети на грађане БиХ.

Против хитне процедуре био је и независни посланик Сенад Шепић, некадашњи члан Клуба посланика СДА, који је оцијенио да данашње гласање показује колико лидери и парламентарна већина нису свјесни ситуације у којој се БиХ налази.

За хитну процедуру гласало је пет посланика СДА, четири ХДЗ-а БиХ, шест из СНСД-а, и четири из СББ-а.

Против хитне порцедуре гласали су Салко Соколовић из СДА, независни посланик Сенад Шепић - некадашњи члан Клуба СДА, пет посланика СДС-а, те независни посланик Јован Вуковљак и Момчило Новаковић из НДП-а.

Хитну процедуру одбило је и петоро посланика ДФ-а, двојица посланика СДП БиХ, те Заим Бацковић из БПС-а, Јасмин Емрић из А-СДА и посланик ХДЗ 1990 Диана Зеленика.

Уздржани су били посланици СДА Шемсудин Мехмедовић и Садик Ахметовић.

Данашњој сједници Представничког дома не присуствују Сефер Демировић из СДА и Мирсад Мешић из СДП.

Извор: Срна