latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:54 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Изложба "Српска књижевност у Првом свјетском рату" у Бечу

Изложба Народне библиотеке Србије "Српска књижевност у Првом свјетском рату" свечано ће бити отворена 26. априла, у Музеју књижевности у Бечу.
Изложба "Српска књижевност у Првом свјетском рату" у Бечу - Фото: Screenshot
Изложба "Српска књижевност у Првом свјетском рату" у БечуФото: Screenshot

Изложба је реализована у оквиру пројекта "Еуропеана збирке 1914-1918: сјећање на Први свјетски рат", а помогло ју је Министарство културе и информисања Србије.

Ово је прво гостовање репрезентативне изложбе "Српска књижевност у Првом свјетском рату" у Аустрији, којом је Народна библиотека Србије обиљежила велики јубилеј - стогодишњицу почетка Првог свјетског рата.

Изложба "Српска књижевност у Првом свјетском рату" својеврсна је путања српске књижевности током једног од најтежих периода у историји овог народа. Обухвата књижевност коју су стварали најпре револуционари и омладинци, те ону која је настајала у затворима, рововима и збјеговима, центре у егзилу, све до повратка ратника и зачетка нових тенденција у књижевности послијератне авангарде. Од посебног је значаја и тзв. крфски период српске књижевности у коме се, у готово немогућим условима, српска књижевност одржала и наставила да живи.

Дио књижне грађе, фотографије и периодика биће доступни аустријским посјетиоцима у дигиталној форми, на рачунарима, који су саставни дио изложбе.

Аутори изложбе и каталога су Нада Мирков Богдановић, Милена Ђорђијевић и Немања Калезић, а дизајн поставке изложбе и катлога урадио је Растко Шурдић.

Извор: Б92