latinica  ћирилица
20/04/2017 |  18:14 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Шведска помаже јачање ефикасности правосуђа у БиХ

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија изјавио је данас у разговору са шведским званичницима да је циљ сарадње са Шведском јачање ефикасности правосуђа у БиХ, те унапређење унутрашње организације судова ради постизања ефикасности и квалитетнијег рада у судовима.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да је Шведска њихов доказани партнер који традиционално пружа велику помоћ, укључујући и финансијску, кроз пројекте намијењене правосуђу у БиХ.

"Наша сарадња се потврдила и наставила у децембру 2016. године потписивањем уговора о гранту и почетком друге фазе Пројекта унапређења ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ", истакао је Тегелтија.

Уочи састанка амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг изјавио је новинарима да је потписан уговор између двије земље вриједан 1,7 милиона евра, који ће трајати три године, те да ће судска администрација Шведске имати истакнуту улогу у тој сарадњи.

"Свјесни смо да радимо у веома осјетљивом окружењу, али с друге стране свјесни смо да је то од велике важности за креирање сигурне будућности у БиХ, уз успостављање владавине права", истакао је Хагелберг.

Генерални директор Судске администрације Шведске Мартин Холмгрен нада се да ће ова сарадња бити успјешна зато што ће два суда из Шведске директно сарађивати са судовима у БиХ.

Пројектом је предвиђена анализа законског оквира који уређује финансијске извјештаје носилаца правосудних функција и успостављање ефективног система контроле, обраде и објављивања података из тих извјештаја, као и увођење дигиталног регистра финансијских извјештаја носилаца правосудних функција.

Циљ ових активности је да се правосудни систем у БиХ учини веома транспарентним јавности.

Извор: Срна