latinica  ћирилица
20/04/2017 |  18:52 ⇒ 21/04/2017 | 11:34 | Аутор: РТРС

Нови апсурди бх. правосуђа - Упућени на издржавање казне, а у затвору од 2013. (ВИДЕО)

У бх. правосуђу, одавно већ апсурди су попримили патолошки предзнак!
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Много смо их забиљежили и о њима извјештавали само у једном судском процесу који је вођен против Душка Јевића и Мендељева Ђурића због ратног злочина.

И најновији је везан управо за тај предмет. Одлуком Суда БиХ упућени су на издржавање затворске казне у Казнено–поправни завод у Фочи.

Проблем је, међутим, што је Одлука написана тек прије 10 дана, а Ђурић и Јевић у Фочи казну издржавају непрекидно, још од 2013. године.

Када одлучују судије попут Мире Смајловић, онда Срби казну "издржавају" и без пресуде! Правоснажна Мендељеву Ђурићу и Душку Јевићу изречена је 3. марта ове године.

Упутни акт за издржавање казне, са потписом судије Смајловић исписан је 10. априла. Но Упутни акт, умјесто на адресе њихових домова, Ђурићу и Јевићу испоручен је - у КПЗ Фоча.

У Акту пише: "На основу правоснажне другостепене пресуде Суда БиХ у трајању од 20 година упућујете се на издржавање казне затвора у Казнено поправни завод затвореног типа у Фочи".

А они казну "издржавају" још од 2013. године. Тада им пресудила управо Смајловићева и њене колеге из Судског вијећа. Прекршили су Конвенције о људским правима и пресудили незаконито. Њихове "грешке" три године касније исправио је уснули Уставни суд БиХ. Пресуду је поништио, но Јевић и Ђурић остали су у затвору.

Опет је, наравно одлучивала "грешна" суткиња Смајловић. Исто како је приликом изрицања прве пресуде "заборавила" на баш тада актуелну Одлуку Суда за Људска права у Стразбуру у предмету Мактоуф и Дамјановић , тако је након поништене пресуде "заборавила" да о истој службено обавијести управу КПЗ Фоча.

Грешке "заборавне" суткиње мјесто ће пронаћи у још једној апелацији Уставном суду БиХ. Мјеста ће бити, најављује адвокат Стојановић, и за дужину затворске казне изречене у поновљеној пресуди. Јер према КЗ СФРЈ затвор од двије деценије алтернатива је за смртну казну. А смртна казна одавно укинута! Питања за апелацију има још.

Индивидуализација кривичне одговорности и санкција – једно је од основних правних начела. Но и оно је често предмет "заборава у БХ правосуђу. Јер како другачије објаснити накарадну сарајевску правосудну праксу према којој су све поништене затворске казне дуже од 20 година, а било их је најмање 13, линеарно промијењене у дводеценијске!?