latinica  ћирилица
20/04/2017 |  19:32 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Ратни дневник Пале 1993-1995"

Поводом обиљежавања 22. априла – Дана града Бањалука вечерас је у Академији наука и умјетности Републике Српске промовисана књига "Ратни дневник Пале 1993-1995", коју је приредио академик Мирко Шошић.
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић рекао је да је ријеч о специфичној књизи Холанђанке апотекарке Јени Лигтенберг, која се убраја у ред оних људи који су током протеклог рата дигли глас у одбрану Срба.

"Лигтенбергова је у току рата на Палама у болницу Коран довезла велику количину лијекова са својим приватним комбијем и остала у Корану пуне три године. Није се вратила у Холандију када је предала лијекове из пакла рата који је тада био", истакао је Кузмановић.

Он је рекао да је тада са запада мало ко желио и хтио шта да каже у корист Срба који су у том моменту били не само погрешно описивани већ је еуфорија била таква, да је сваки глас који је долазио у одбрану правде био веома значајан.

Приређивач књиге академик Мирко Шошић рекао је да је ратни дневник који је водила Јени Лигтенберг био писан на холандском језику, након чега је требало три године за његов превод и лекторисање.

Промоцији су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, академици, историчари, угледни јавни и радници из области културе.

Извор: СРНА