latinica  ћирилица
20/04/2017 |  21:30 | Аутор: РТРС

Сачувајте зубе и лијеп осмјех у трудноћи

Блиставо бијели изглед и здравље зуба чувају се и правилном исхраном, уношењем пуно витамина Ц и узимањем тврде хране која захтијева жвакање.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Само уз редовну хигијену уста и зуба, која подразумијева прање послије сваког оброка, сачуваћете лијеп осмјех у трудноћи.

Редовним контролама код зубара и супституционом терапијом флуор таблетама од четвртог мјесеца трудноће (по 1 мг дневно) такође се постиже жељени ефекат.

Интензивнија заштита је посебно важна у овом осјетљивом периоду јер беба у утроби мајке црпи све неопходне минерале за своје потребе.

Кварљивост и "трошност" зуба појачана је и због промјена у хормонском саставу, који је праћен повећаним лучењем прогестерона и естрогена, што доводи до запаљења десни. Мучнина и повраћање, најчешћи пратиоци трудноће, такође доводе до појаве каријеса.

Они повећавају киселост пљувачке што може довести до оштећења глеђи, а након тога и до настанка почетног каријесног жаришта. Страх од зубара због здравља бебе апсолутно је неоправдан, јер је свака интервенција безбједна.

Извор: Новости