latinica  ћирилица
20/04/2017 |  21:55 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Приједор- Изложба "Доба витештва"

У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба експоната под називом "Доба витештва-оружје и оклопи средњовјековних ратника" који припадају збирци средњевјековног оружја и војне опреме Музеја Републике Српске.
Приједор - Изложба "Доба витештва" - Фото: СРНА
Приједор - Изложба "Доба витештва"Фото: СРНА

Изложба обухвата 18 експоната са подручја Крајине као што су мачеви, бодила копаља, буздовани, сјекире, те верижни оклоп који је пронађен у околини Санског Моста и спада међу најбоље очуване примјерке средњовјековних оклопа на овим просторима.

Аутор изложбе виши кустос Музеја Републике Српске Јанко Врачар истакао је да је први од експоната обухваћених изложбом пронађен 1932. године, а да је посљедњи у збирку стигао 2012. године.

"Најстарији изложени експонат је бодило копља из 11. вијека, а најбоље очувано хладно средњовјековно оружје је мач из 14. вијека који је случајно пронађен у ријеци Уни на подручју Козарске Дубице", рекао је Врачар.

Он је додао да се током периода од 80 година континуирано прикупља музејска грађа с овог подручја и да се може рећи да Музеј Републике Српске посједује најбогатију збирку средњовјековног оружја у Српској.

Кустос историчар у Музеју Козаре Наташа Тошановић истакла је да ова изложба на занимљив начин приближава посјетиоцу један сегмент средњовјековне прошлости, живот ратника, начин њиховог ратовања, као и оружје које су користили.

Изложбе ће у Музеју Козаре бити отворена до 10. маја.

Извор: СРНА