latinica  ћирилица
21/04/2017 |  07:47 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић и Хонлајн о актуелним политичким и безбједносним темама

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Њујорку са извршним директором Конференције предсједника главних јеврејских организација у Сједињеним Америчким Државама (САД) Малколмом Хонлајном.
Жељка Цвијановић у Њујорку (Фото: vladars.net) -
Жељка Цвијановић у Њујорку (Фото: vladars.net)

На састанку је разговарано о актуелним политичким и безбједоносним темама, као и могућностима унапређења сарадње Републике Српске и јеврејских организација у САД.

Предсједница Цвијановић је овом приликом изразила захвалност на подршци коју Српска добија од јеврејске заједнице у САД, као и за висок степен разумијевања за све оно што Српска промовише, а што доприноси изградњи још бољих односа јеврејског и српског народа.

Саговорници су изразили увјерење да ће досадашња успјешна сарадња између државе Израел, јеврејске дијаспоре и Републике Српске бити настављена и у будућности.

Током састанка размијењена су мишљења и о безбједносним изазовима у региону и свијету, при чему је заједнички оцијењено да тероризам представља глобалну пријетњу која захтијева озбиљан приступ и свеобухватан ангажман домаћих и међународних снага.

Предсједница Владе Српске је истакла да је неопходно да се о овом питању отворено разговара, те да је у том смислу од изузетног значаја што је у посљедњем извјештају Стејт департмента о стању безбједности у БиХ, препознато да је тероризам озбиљна пријетња у БиХ.

Нагласивши да борба против тероризма остаје један од приоритета Владе Републике Српске, предсједница Цвијановић је додала да је за сузбијање ове врсте безбједносних пријетњи потребна воља свих политичких актера у БиХ како би се на озбиљан начин приступило суочавању са изазовима који су присутни у региону Западног Балкана, али и у ширим глобалним оквирима.

Након састанака у Њујорку, предсједница Владе Српске посјету САД наставља у Вашингтону, гдје ће учествовати на редовној прољећној скупштини Свјетске банке и Међународног монетарног фонд.