latinica  ћирилица
21/04/2017 |  08:12 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Завршен претрес - слиједи пресуда Апелационог суда

У Апелационом суду у Београду данас је завршен другостепени претрес у процесу против оптужених за помагање у скривању генерала Ратка Младића и сада предстоји одлука суда у овом поступку који траје већ једанаест година, рекао је Срни адвокат одбране Горан Петронијевић.
Горан Петронијевић (Фото:спутњик) -
Горан Петронијевић (Фото:спутњик)

Против оптужених је Први основни суд одбацио прошле године оптужбе због застарјелости кривичног гоњења, а Апелациони суд одлучио је да у овом, другостепеном поступку, сам изведе доказе.

"У случају да овај суд донесе било какву одлуку којом се преиначује првостепена одбијајућа пресуда, а не буде ослобађајућа, него буде осуђујућа за понеког, имамо право на трећи степен", рекао је Петронијевић Срни.

Он је навео да је тужилаштво данас остало при свом досадашњем ставу да је дјело за које се оптужени терете кривично дјело, да оно није застарјело и да сви треба да буду оглашени кривим.

"А, ја само питам како могу бити осуђени људи за помагање извршиоцу кривичног дела, а он не буде осуђен. Шта ако, теоретски, он буде ослобођен? Шта ако дође до обуставе кривичног поступка и никада правоснажно не буде осуђен? Шта ако генерал умре пре ако буде било какве правоснажне пресуде - године су ипак ту озбиљне, доста има да се ради у његовом поступку?", рекао је Петронијевић.

Он је истакао да се ради о апсурду, јер оптужени се кривично гоне за помагање извршиоцу кривичног дјела, при чему се не зна да ли је он извршио кривично дјело, јер нема правоснажне пресуде.

"Једанаест година се судимо, двоје је умрло у том поступку, а један од главних разлога су били тортура и притисци које су преживели, да не причам о томе да су сви били у притвору од седам, осам месеци, а неки више од годину дана", рекао је Петронијевић.

Он је навео да је првостепени суд прошле године донио одбијајућу пресуду, пресудивши да је кривично дјело за које се они терете - пружање помоћи учиниоцу након извршеног кривичног дјела, застарјело за све, јер се примјењује стари закон, према коме је за оно за шта би могао да одговара генерал Младић у Србији запријећена казна до 20 година затвора.

Истичући да је првостепени суд донио правилну одлуку, Петронијевић је напоменуо да се одбрана жалила на такву одлуку зато што сматра да "уопште нема кривичног дјела" и да се прво мора разматрати ситуација да ли уопште има кривичног дјела, а тек онда који ће се закон примијенити.

Петронијевић је истакао да кривичног дјела нема, јер оно подразумијева да су они знали да је генерал Младић извршио неко кривично дјело и указао да је "оптужењем ових људи најгрубље нарушена пресумпција невиности у односу на генерала Младића".

"Како су они то могли знати? Младић је 2005. године слободно шетао по Београду, боравио по војним објектима итд. Није одговарала држава, нису одговарали министар војни, председник и премијер, него су покупили ову сиротињу, од које му је можда неко донео храну или шта друго", рекао је Петронијевић.

Он је оцијенио да је ово "једна врста страховитог прогона од стране ове државе у једном веома нечасном периоду власти ове државе и веома озбиљном полтронском односу према међународној заједници, посебно према Хагу".

Петронијевић је оцијенио да "тужилаштво и појединци у судовима сматрају да чим је подигнута оптужница против неког у Хашком тужилаштву, он је крив", и закључио да се ради о правном нонсенсу и, како се изразио, "потпуној будалаштини".

"Рекао сам данас да уколико тужилаштво стоји при том ставу да су они извршили кривично дело, то подразумева да тужилаштво већ подизањем оптужнице против Младића сматра да је он извршио кривично дело. Па чему онда суђење?", рекао је Петронијевић.

Младићеви јатаци ухапшени су у априлу 2006. године и послије готово осам мјесеци држања у притвору пуштени да се бране са слободе.

Судски процес против њих почео је 2007. године, а сви оптужени, осим генерала Марка Лугоње, негирали су да су помагали некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Спрске у скривању.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали генералу Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Хашки трибунал издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор јатака, у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је у току процеса преминуо.

Оптужени за скривање генерала Младића у овом случају су Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић, Предраг Ристић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Татјана Васковић Јањушевић, Бојан Васковић, Марко Лугоња и Благоје Говедарица.

Говедарица је раније правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја на шест мјесеци затвора, условно на двије године.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији након вишегодишњег скривања у мају 2011. године и изручен Хашком трибуналу, гдје му је зимус окончано суђење и очекује се првостепена пресуда.

Извор: СРНА