latinica  ћирилица
21/04/2017 |  09:33 | Аутор: РТРС

Окупља се свјетска финансијска елита - које су теме

Свјетска финансијска елита је почела да се окупља у Вашингтону уочи званичног почетка пролећног засједања ММФ-а и Свјетске банке.

Засједање двије институције, које окупљају 189 земаља чланица, омогућиће да се оне први пут суоче са агендом америчког предсједника Доналда Трампа - "Америка на првом мјесту", и то само на два блока удаљености од Бијеле куће, примјећује британска агенција Ројтерс.

"Главна тема овог засједања ће бити Трамп и ефекти његове политике на међународну агенду", каже бивши члан Управног одбора ММФ-а, Доменико Ломбарди.

ММФ је недавно нарочито упозорио на Трампов план смањења трговинског дефицита САД, који би, како је саопштено, могао да садржи и мјере за ограничавање увоза.

Протекционистичке мјере ће, како је објављено у посљедњем извјештају те институције, нарочито угрозити раст глобалне економије, који почиње да добија на замајцу.

ММФ је, такође, прије два дана представио двије студије, којима се указује на опасности фискалних предлога Доналда Трампа и његових идеја о пореским реформама, које би, како наводи ММФ, могле повећати јавни дуг, чиме би се угрозио раст.

Прољећно засједање, које ће трајати до недјеље, 23. априла, ове године је у сијенци геополитичких тензија, неизвјесности у погледу будућности Европске уније и растуће непредвидивости америчког предсједника, пише британски лист "Гардијан".

Пет тема ће, према писању тог листа, доминирати прољећним засједањем, а то су протекционизам и трговина, ниска продуктивност, политичка неизвесност, миграције и растуће каматне стопе у САД.

Улазак Доналда Трампа у Бијелу кућу је пробудио забринутост међународних институција, као што је ММФ, од новог таласа протекционизма.

У страху да би Трамп и други популистички политичари широм свијета могли да додатно угрозе успоравање међународне трговине, ММФ ће без сумње искористити засједање како би издао ново упозорење везано за посљедице протекционизма.

Питање слабог раста продуктивности такође ће се наћи пред званичницима ММФ-а и Свјетске банке, јер је то нешто што има озбиљне посљедице по раст и животни стандард.

Међу кључним темама засједања биће и неизвјестан исход избора у Француској и Њемачкој, повећање размјера међународних миграција, као и релативно јак долар и подизање трошкова задуживања у САД.

Засједање двије глобалне институције ће окупити на хиљаде делагата, попут министара финансија, гувернера централних банака и пословних лидера.

Извор: ТАНЈУГ