latinica  ћирилица
21/04/2017 |  09:40 | Аутор: РТРС

Острво на којем се зарања у “црно око џиновске лобање” (ВИДЕО)

Роњење у Плавој рупи - подводној пећини на острву Гозо, једно је од најфасцинантнијих искустава на свијету.

Новинарка Силвија Марчети описала је своју авантуру као “скакање у црно око џиновске лобање“, и истиче да роњење у овом сланом језеру може да буде подједнако застрашујуће као што звучи.

Плава рупа дубока је 16 метара, а на њеном дну налази се подводни тунел од 80 метара који води ка мору.

Вода је кристално чиста, али што даље роните, окружење постаје све мрачније. Дубина у појединим дијеловима тунела достиже 35 метара, па чак и у најтоплијим мјесецима може да се догоди да се најежите, што због ниске температуре воде што због загарантованог налета адреналина.

Након предивних природних стијена, обојених у пурпурну, жуту и плаву боју, као и сунђера, саса, риба, јегуља, хоботница и осталог разноликог морског живота који испуњава тунел, слиједи највећа награда – велика вертикална пукотина, звана “димњак“.

Искусни рониоци савјетују да се у њој рони споро и да се користе претежно ноге јер исувише махања узрокује подизање пијеска са дна, што знатно смањује видљивост. Појачана физичка активност такође доприноси бржем трошењу кисеоника, што значи да постоји могућност да туру завршите много раније, а то свакако не желите.

На четири метра дубине видјећете предиван морски парк, сачињен од корала који се протежу у отворено море. Уколико немате жељу да се отиснете у средиште великог, плавог, воденог пространства, можете се вратити назад у пећину и уживати у њеним чарима.

Ипак, у Плаву рупу не можете сами. Мораћете да се запутите у ронилачки центар, гдје просјечна цијена обиласка пежине кошта 40 евра. За пролазак тунелом такође вам је посебан специјалан сертификат који указује на то да сте савладали вјештине роњења до 40 метара дубине.

До острва Гозо може се доћи бродом са Малте, а најбоље вријеме за путовање је од јуна до септембра. Вода је најтоплија у августу, али имајте у виду да су тада гужве највеће. С друге стране, боравак у пећини толико је спектакуларан да ћете највјероватније заборавити на гужву чим зароните у њу.

Извор: Агенције