latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:38 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Минеаполис обиљежава прву годишњицу смрти Принса (ВИДЕО)

Градске власти Минеаполиса, у америчкој држави Минесоти, разним манифестацијама ће обиљежити прву годишњицу смрти музичара Принса који је изненада преминуо 21. априла од прекомјерне дозе лијека против болова на бази опоиода.
Принс - Фото: Getty Images
ПринсФото: Getty Images

У Минеаполису, Принсовом родном граду, током четири дана ће бити организовани концерти локалних група које ће изводити пјесме познатог музичара. Неки дијелови града ће бити освјетљени Принсовом омиљеном пурпурном бојом.

Принс или "дијете из Минеаполиса" био је један од највећих музичара 80-их и 90-их година са хитовима као што су ""Cream" или "Kiss" у којима је мјешао гитарске рифове са поетским стиховима у ритму фанка. Многи сматрају да је његов највећи хит "Purple Rain". Објавио је око 30 албума за скоро 40 година каријере који су продати у 150 милиона примјерака.

Висок свега 1,60 метара, али са великом харизмом, Принса су често упоређивали са Мајклом Џексоном, иако је музичар имао другачији наступ на сцени играјући на карту "супер-сексипилности".

Био је пјевач, текстописац, музичар и мулти-инструменталиста, иако је на концертима свирао само гитару. Аутор је више стотина пјесама и добитник шест музичких награда Греми и једног Златног глобус, као и престижног Оскара за оригиналну пјесму "Purple Rain" из истоименог филма из 1985. године.

Извор: Бета/АП