latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:40 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Приједор: Отворена изложба "Доба витештва – оружје и оклопи средњовијековних ратника" (ВИДЕО)

У приједорском Музеју Козаре отворена је изложба "Доба витештва – оружје и оклопи средњовијековних ратника".
Приједор: Отворена изложба "Доба витештва – оружје и оклопи средњовијековних ратника" - Фото: СРНА
Приједор: Отворена изложба "Доба витештва – оружје и оклопи средњовијековних ратника"Фото: СРНА

Представљено је 18 експоната средњовјековног наоружања које је коришћено на подручју некадашњег Доњег Краја, односно данашње Крајине.

Приједорчани ће у наредном периоду бити у прилици да виде средњовјековне мачеве, копља, буздоване, сјекире, али и верижни оклоп пронађен у околини Санског Моста, раритет који спада у најбоље очуване примјерке средњовјековних оклопа на нашим просторима. Експонати су дио збирке Музеја Републике Српске.

"Ови предмети прикупљани су последњих 80 година, нетом након формирања некадашњег музеја Врбаске бановине, како се некад Музеј Републике Српске називао, тако да је најстарији експонат из 1932 година, а најмлађи из 2012 године", рекао је виши кустос историчар у Музеју Републике Српске Јанко Врачар.

Тематску изложбу прати и каталог са описима и илустрацијама, а циљ је да се Приједорчанима прикаже свакодневни живот ратника од 11. до 16. вијека.

"На један занимљив начин посјетиоцима може да приближи један дио средњовијековне прошлости, да приближи живот растника, начин њиховог ратовања, као и оружје које су користили", истакла кустос историчар Музеја Козаре Наташа Тошановић.

Изложба Доба витештва – оружје и оклопи средњовјековних ратника у приједорском Музеју Козаре биће отворена до 10. маја.