latinica  ћирилица
21/04/2017 |  13:00 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Кузмановић: Ове године више заједничких скупова АНУРС-а са САНУ

Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ ће у овој години заједно са Српском академијом наука и уметности /САНУ/ организовати пет скупова о различитим темама, међу којима су економска сарадња Српске и Србије, степен остваривања специјалних паралелних веза, те високо образовање, најавио је данас предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић.
Рајко Кузмановић - Фото: СРНА
Рајко КузмановићФото: СРНА

"Међу овим скуповима биће онај о економској стратегији сарадње Српске и Србије са становишта колико Академија може допринијети том питању", рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци, гдје је данас одржана прва сједница Предсједништва АНУРС-а у новом саставу на којој је усвојен програм рада за ову годину.

Он је додао да ће једна од тема тих скупова бити посвећена путевима и странпутицама високог образовања, које је дошло у пасивну ситуацију у односу на болоњски процес, гдје ће академици дати препоруку како се даље кретати у томе.

"То је важно и нама и Србији. Ту је и низ питања на којима ћемо заједно радити, као што је у ком степену се остварују специјалне паралелне везе Србије и Српске, односно како у томе учествују двије академије", навео је Кузмановић.

Он је рекао да ће се први том Енциклопедије Републике Српске наћи у штампи, највјероватније, око 20. маја.

Кузмановић је изразио задовољство радом АНУРС-а у прошлој години у којој је урађено много у оквиру објективних могућности, наводећи да је, између осталог, АНУРС успоставио везе са 12 европских академија.

Он је додао да је на данашњој сједници Предсједништва завршено и конституисање тијела академије, односно да је утврђен нови састав 15 одбора који дјелују у оквиру АНУРС-а.

Извор: СРНА