latinica  ћирилица
21/04/2017 |  13:42 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Постоји Представништво Српске у Израелу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Представништво Српске у Израелу постоји, те најавио да ће за мјесец, два отићи у ту државу, гдје ће сва питања у вези са тим коначно бити разријешена.
Застава Израела - Фото: Getty Images
Застава ИзраелаФото: Getty Images

Додик је истакао да је цијела прича производ фрустрација одређених људи, прије свега /Александра/ Саше Николића који је радио у Представништву и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка, а да је, нажалост, Министарство иностраних послова Израела у том смислу инструментализовано.

"У том представништву је једно вријеме радила особа по имену Саша који има велике амбиције. Пошто му је било дуго чекати да преузме функцију шефа почео је да оспорава било какав рад, тако да је то све његова прича", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да Представништво Републике Српске у Израелу постоји у складу са израелским законима и да је ријеч о привредном представништву које ради по овлаштењима предсједника и Владе Републике Српске.

Он је нагласио да шеф Представништва Арие Ливне никада се није представљао као дипломата, нити представништва Српске у иностранству имају дипломатски статус, али да су захваљујући Ливену многи званичници из Српске боравили у Израелу.

"Ливне је више урадио за Републику Српску него Црнадак и /лидер ПДП Бранислав/ Бореновић заједно и што ће икада учинити", истакао је Додик.

Он је додао Представништво у Израелу подлијеже ревизорској оцијени и институција Израела и да никада није утврђена нека незаконитост у раду, нити финансијска злоупотреба.

Додик је нагласио да стоји иза свега што је Ливне урадио, који није злоупотријебио новац Српске, а много је допринио повезивању Израела и Српске.

Он је подсјетио да су са њим Ливне и Небојша Радмановић, који је био члан Предсједништва БиХ, доприњели да БиХ у Савјету безбједности УН не гласа за Палестину, као и да је Ливне за вријеме бомбардовања Србије организовао протесте у Јерусалиму и Тел Авиву.

Додик је нагласио да Српска цијени Израел и Јевреје, те напоменуо да ће данас угостити представнике одређених градова у Израелу са којима ће разговарати и о овој теми.

Он је истакао да су "заблуде и сујета Црнатка друга прича", који је приликом боравка у Израелу причао о муслиманима у БиХ, а није поменуо да у том народу има оних који су на страни "Исламске државе".

"Нећу да кажем да су сви муслимани терористи, али смо видјели задњих година у БиХ да су сви терористи овдје били муслимани. Црнадак и неки овдје покушавају да заташкају ту причу", каже Додик.

Извор: СРНА