latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:13 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Друхи Јахорина економски форум- развојне шансе малих економија

На дводневном пословном скупу “Јахорина економски форум 2017.“, више од 50 страних и домаћих предавача ће са очекиваних 300 делегата, гостију и представника медија отвориће дијалог на тему унапредјења привредног амбијената Републике Српске, али и цијеле Босне и Херцеговине.
Представљене активности 2.Јахорина економског форума - Фото: РТРС
Представљене активности 2.Јахорина економског форумаФото: РТРС

И ове године током два дан на једном мјесту окупиће се високи државни званичници из цијеле државе, представници академске заједнице, корпоративног сектора, а Форум ће бити и мјесто сусрета бројних амбасадора, делегације Европске Уније, ЕУ парламента, делагата Грчке, Кине и других земаља региона, али и шире.

Скуп организује Удружење економиста СWОТ, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Агенда другог Јахорина економског форума најављује занимљиве предаваче од којих ће се неки први пут представити пословној јавности Републике Српске, односно Босне и Херцеговине, али и региона.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник предсједништва БиХ Младен Иванић ће са амбасадором Ларс-Гунар Вигемарком, шефом делегације ЕУ у БИХ разматрати начине на које се мале економије могу прилагодити глобалним промјенама на Пленарној сједници под називом Глобална економска кретања и мале економије, којом ће форум званичнои поцети.

Панел о Специјалним економским зонама и могућностима које оне пружају угостиће Јуана Торрентса, председника ФЕМОЗЕ (Међунаородно удружење слободних економских зона), док ће Бранко Муиџа, из своје позиције предсједника Савјета страних инвеститора БИХ, али и генералног директора Хеиделберг Цемент групе за Хрватску и БИХ, дати занимљив осврт на грађевинарство као фактор развоја домаће економије на истоименом панелу).

Панел који ће дотаци тему одласка младих из земље, бавиће се односом традиционалних индустрија попут дрвне, пољопривредне или металне и нових, модерних које регрутују програмере, инжењере, – кадар који традиционално у нашој земљи стекне одлично образовање, али га искористи у иностранству. Са друге стране, панел о стању и перспективама тржиста рада бавиће се недостатком квалификоване радне снаге, проблемом запошљавања младих, развојем предузетничког духа и самозапошљавања. Позитивне примјере даће, медју осталим панелистима, Дејан Ракић, власник адвокатских канцеларија у Бањалуци и Сарајеву и доктор Милан Томановић из Требиња који су, остајући у земљи, показали да млади могу бити темељ будућности сто је уједно и назив овог дијела Форума.

Као прилог тези да без обзира на нове тенденције, традиционалне индустрије могу бити изузетно перспективне, биће излагања Миленка Стевановића, власника Стеко центра из Бијељине, компаније која ради у двадесетак европских земаља као и у Африци и Кини или господје Сање Јунгић из ЕНСА БИХ, која се бави производњом пелета И брикета од дрвета. Уз друге колеге на панелу Перспективе развоја дрвнопрерадјивачког сектора Републике Српске указаће на позитивне примере, али причати о изазовима са којима се сусрећу привредници и подршци која је потебна од стране државе како би амбијент за пословање био повољнији.

Овогодишњи Јахорина економски форум значајну пажњу посветиће улози медија у креирању пословне климе на панелу који ће водити бивши новинар и оснивач Репресент Сyстема, водеће регионалне агенције за интегрисане комуникације, др Борислав Миљановић.

Уједно, Форум ће угостити и америчко-њемачког слободног новинара, историчара и економског аналитичара Вилијам Енгдала.

Очекује се да Јахорина Економски форум прерасте у традиционално окупљање, те заузме своју позицију медју водећим пословним дешавањима овог типа у региону и уједно привредницима, али И представницима државе помогне у размјени идеја, знања и искустава која могу помоћи креирању бољег пословног амбијента, привлачењу нових инвестиција и свеопштем привредном развоју како Републике Српске, тако и цијеле Босне И Херцеговине.

Да подсјетимо, панели овогодишњег Јахорина Економског форума ће се одржавати у салама хотела Термаг и Вучко на Јахорини. Све информације о могућностима учешћа можете добити на www.swot.ba или на е-маил info@swot.ba, док се колеге из медија могу акредитовати на сајту www.swot.ba попуњавањем намјенског акредитационог формулара.