latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Вишковић о "Алумини": Ноншалантна одлука судије

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да му је необјашњиво да је судија, који живи и ради у Зворнику, ноншалантно донио одлуку о блокади рачуна компанији "Алумина", без сагледавања посљедица које таква пресуда доноси.
Вишковић Радован - Фото: РТРС
Вишковић РадованФото: РТРС

"Не знам зашто се посегло за таквом одлуком током васкршњих празника, када у понедјељак, 24. априла, Окружни привредни суд у Бијељини у редовној процедури треба да разматра процес у вези са тужбом Укио банке против Фабрике глинице `Бирач`", рекао је Вишковић новинарима, поводом данашњег протестног скупа у Зворнику радника "Алумине", "Боксита" из Милића и Рудника боксита из Сребренице.

Он каже да му није јасно зашто се десетак дана прије расправе у бијељинском суду покушава на неки начин извршити притисак на "Алумину" да би се остварила нека права која се не могу никоме дати мимо институција.

"Уколико блокада рачуна потраје још неколико дана имаћемо сви проблема, јер када стане Фабрика више никоме неће требати, а настаће огромна штета и у Републици Српској и регији Бирач", рекао је Вишковић и додао да не види ни једну другу компанију која би могла са својим капацитетима да замјени "Алумину" и повезана предузећа.

Износећи податак да у "Алумини" ради 1.400 радника, "Бокситу" 1.200 и Руднику Сребреница око 200 радника, Вишковић је изразио чуђење да неко, у времену када се сви боре за отварање нових радних мјеста, једним ноншалантним потезом угрози 2.800 радних мјеста, не рачунајући зависна предузећа.

"Не разумијем људе у суду који треба да раде свој посао часно и поштено и да за то добију плату, да не дозволе и људима из `Алумине` и других повезаних предузећа да и они раде и нормално обављају свој посао", рекао је Вишковић.

Указујући да су се сви у региону "подигли" да спасу хрватски концерн "Агрокор", његове добављаче и радна мјеста, Вишковић се запитао како онда овдје неки покушавају да доведу у питање рад "Алумине", "Боксита", Рудника Сребреница и других предузећа која се наслањају у свом пословању на ове компаније регије Бирач.

Извор: СРНА