latinica  ћирилица
21/04/2017 |  14:50 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Због безбједности обиљежавање "Добровољачке" само у И.Сарајеву и Бијељини

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова донио је одлуку да се обиљежавање страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, ове године организује само у Миљевићима у Источном Сарајеву, за разлику од претходних година када је овај догађај обиљежаван и у Сарајеву.

Процјена Одбора је да актуелна безбједносна ситуација није повољна за одржавање скупа високог ризика у Добровољачкој улици због најава да се истог дана у сриједу, 3. маја, обиљежава и 25 година од оснивања "Зелених беретки", саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је одлука, која је донесена једногласно, привременог карактера и биће на снази све док се не обезбиједе услови за достојанствено и безбједно обиљежавање страдања припадмика некадашње ЈНА у Федерацији БиХ.

"Јавности је познато да су учесници обиљежавања у Добровољачкој улици, претходних година, и поред јаког полицијског обезбјеђења, били изложени вербалним нападима и пријетњама чланова и симпатизера 'Зелених беретки' и да никада није покренута одговорност за ова недјела", наводи се у саопштењу.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова сматра да није оправдано упорно неразумијевање и одбијање кантоналних власти да се постави спомен-плоча у Добровољачкој улици.

Одбор је донио одлуку и да се обиљежавање страдања припадника ЈНА у Тузли -"Тузланска колона" ове године организује само у Бијељини, а не као претходних година и у Тузли, на Брчанској малти.

На данашњој сједници Одбор је усвојио и програм обиљежавања Дана побједе над фашизмом, 9. маја, у оквиру којег ће, први пут ове године, у Бањалуци бити организован марш "Бесмртног пука", односно поворка потомака антифашиста, који ће током шетње од Парка "Петар Кочић" до Трга палих бораца носити фотографије својих предака, погинулих у Другом свјетском рату.

Носилац активности организовања марша "Бесмртног пука" је СУБНОР у сарадњи са Амбасадом Русије у БиХ.

Усвојена је и одлука да се Дан страдања Срба из Западне Славоније 1995. године, који се обиљежава 1. маја у Градишци, прогласи догађајем од највећег републичког значаја.

Извор: СРНА