latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:37 | Аутор: РТРС

Штрбац - Повратак Главаша у Сабор, доказ усташтва

Директор Докумантационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да одлука да се Бранимир Главаш, "некадашњи господар живота и смрти у Славонији", врати у Хрватски Сабор није правно упитна, али је политички и морално контрапродуктивна за Сабор и хрватску државу, с обзиром на тежину злодјела која је Главаш починио над Србима у рату.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

Штрбац је додао да људски ум не може да замисли злочине чији је извршилац и креатор био управо Главаш, а који су заведени као случајеви "Селотејп" и "Гаража" и по монструозности неупоредиви са било чим другим.

"Ова одлука Мандатно-имунитетног одбора хрватског Сабора показује карактер садашњег хрватског друштва и странке на власти која отворено кокетира са усташтвом и Антом Павелићем. То је исто оно друштво које се не осврће на то што на улазу у Јасеновац стоји плоча са усташким поздравом `За дом спреман`, због чега Срби, Јевреји и антифашисти бојкотују овогодишњу комеморацију", рекао је Штрбац.

Он је указао да је случај Главаш један од најинтригантнијих судских случајева у судској пракси уопште јер је Уставни суд Хрватске поништио пресуде другостепеног и првостепеног суда којим је Главаш био осуђен да дјело ратног злочина, те он сада опет има статус оптуженика.

"Та пресуда Главашу је укинута од Уставног суда и мислим да је ускоро заказано ново суђење пред Жупанијским судом у Загребу. Код њега тренутно важи пресумпција невиности, јер му је укинута пресуда. Могуће је да он као оптужени који чека суђење буде саборски заступник, али гдје је ту морал", упитао је Штрбац.

Мандатно-имунитетни одбор хрватског Сабора удовољио је захтјеву хрватског политичара и ратног злочинца Бранимира Главаша да се врати у Сабор и он ће поново од 3. маја бити саборски заступник.

Њега је загребачки Жупанијски суд прогласио кривим у два случаја, за убиство најмање 10 српских цивила на обали Драве током 1991. и 1992. године /случај "Селотејп"/ и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у сједишту Секретаријата за народну одбрану /случај "Гаража"/, на чијем је челу тада био Главаш као руководилац одбране Осијека.

У првом предмету осуђен је на пет, а у другом на осам година, из чега му је изведена јединствена казна од 10 година затвора.

Уставни суд Хрватске касније је укинуо те пресуде.

Тужилаштво Србије је Главаша 2011. године, на основу оптужнице Војног тужилаштва Југословенске народне армије /ЈНА/, оптужило за ратне злочине и геноцид над Србима.

Главаш се терети да је, као један од команданта Осијека за вријеме рата у Хрватској 1991. и 1992. године, одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности. 

Извор: Срна