latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:43 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Подсјећање на звјерско убиство 33 борца ВРС на Мајевици (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца и цвијећа на споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата са подручја општине Тузла, на градском гробљу Пучиле у Бијељини обиљежено је 24 године од страдања 33 борца Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде ВРС. Они су на звјерски начин убијени на Бањ брду - релеју Столице на Мајевици, трећег дана Васкрса 1993. године.
Помен борцима на Мајевици - Фото: РТРС
Помен борцима на МајевициФото: РТРС

Добринка Перић већ 24 године чека да одговарају убице њеног брата Драге Стевановића, који је страдао на Бањ брду иако је био ненаоружан.

"Сви су знали да је он убијен али нико неће да каже име на суђењу. Ја бих замолила те Србе који су знали те и били су ту, само да кажу како се зове тај убица", говори Добринка Перић.

Тог 21. априла 1993. године на линији је била Сенка Вујиновић. Каже да је Драгу Стевановића убио школски друг.

"Друг га је убио, фино, пушком, крај мене је пао, послије тога су почели други у главу да га туку, прилетили су други и рекли му да га не туку и муниције не трошити, мртав је" сјећа се Сенка.

У нападу тзв. Армије Р БиХ за само сат и по убијена су 33 борца, рањена 32, и заробљено 10.

"Од ових 33 погинула борца, шест су масакрирани од снага из Теочака, гдје су двојица бораца обезглављени, нашли смо труп, а нисмо нашли главе", каже Боривоје Ђокић, командант Првог батаљона Друге мајевичке бригаде.

Не смију се заборавити погинули који су дали највећи допринос у стварању Републике Српске, кажу из Борачке организације града Бијељина. 

"На подручју Бијељине имамо 2.000 породица погинулих бораца. Велики број дјеце који су остали иза тих бораца су запослени, али наравно да још нису сви и сигурно да ћемо се ми залагати да док све њих не ријешимо да ћемо наставити са тим активностима", изјавио је Миодраг Стевановић, предсједник Борчаке организације града Бијељина.

Кроз ову бригаду прошло је више од 4.600 бораца међу којима је било и стотинак жена.