latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:49 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Бијељина- одборници расправљали о раду градоначелника (ВИДЕО)

У Скупштини града Бијељина одборници су расправљали о раду градоначелника у прошлој години и уговору о јавно-приватном партнерству Апотеке Семберија.
Бијељина - Скупштина града - Фото: РТРС
Бијељина - Скупштина градаФото: РТРС

Одборници су замјерили градоначелнику Мићи Мићићу на мањем извршењу буџета за 5 милиона марака од планираног у прошлој години.

Опозиција тврди да се власт неоправдано жали на смањење буџета, да се за поједине области од животног интереса одвајају безначајна средства као што је пластеничка производња, док се за спортске клубове који се такмиче у трећем рангу обезбиједи и до 50.000 марака.

Мићић је рекао да Бијељина има Аграрни фонд, обећао је испитивање улагање у спортске клубове, док је остао при ставу да буџет Бијељине трпи мањак искључиво због мањег поврата ПДВ-а.

Опозициони одборници градоначелнику поручују да се мора створити амбијент у оквиру сигурних буџетских средстава, привлачити инвеститори и да не смију бити запостављени они који највише пуне буџет. Необјашњиво је, кажу, да се у стакленичку производњу уложи само 70.000 марака, да су дрвопрепрађивачи и пекарска индустрија готово занемарени.

'Ваше је одсуство од привредних капацитета овог града итекако примјетно, нема вас довољно, не посећујете привреднике, нисте у вези с њима и њиховим проблемима'', поручио је Мићићу Недељко Ћорић, шеф клуба СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

Рјешење буџетског дефицита се мора наћи у локалном оквиру, истакао је одборник Љубиша Петровић и подсјетио на блокаду рачуна градске управе.

По основу неплаћених пореза и доприноса и тиме је ова градска управа била обиљежена као кривац", каже Петровић.

"Ми нисмо никад били блокирани што нисмо имали пара , господине Петровићу. Били смо блокирани један дан од наше управе али незаконито", одговорио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Мићић је потврдио добру сарадњу с Владом на капиталним пројектима у заштити од поплава и њеним улагањима у тој области. Остао је при ставу да Бијељина има буџетске проблеме због знатнијег умањења поврата ПДВ-а.

"Приход од ПДВ-а на нивоу државе се стално повећава од како је уведен , али се стално смањује локалним зеједницама", напоменуо је Мићић.

Одборници су усвојили одлуке да се покрене испитивање кривичне одговорности оних који су направили милионске дугове у Апотеци Семберија и Бањи Дворови.

"Без обзира ко је опозиција ко је позиција, питање апотеке и сваке друге институције је проблем свих нас, кад добро послује сви се китимо, а кад лоше послује сви се кријемо", каже Славиша Марковић, предсједник Скупштине града Бијељина.

Ново задужење градске власти, која је то назвала краткорочном позајмицом, износи 600.000 марака за измирење обавеза према пољопривредницима. Ова одлука усвојена је једногласно.