latinica  ћирилица
21/04/2017 |  17:34 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Салиховић одустао, Тадићева тражи новац за одвојени живот

Суспендовани главни тужилац БиХ Горан Салиховић одустао је од тужбе за накнаду трошкова за одвојени живот, док су садашњи вршилац дужности главног тужиоца Гордана Тадић и тужилац у Тужилаштву БиХ Касим Халилчевић остали при захтјевима да им се исплати ова накнада.
Горан Салиховић - Фото: СРНА
Горан СалиховићФото: СРНА

О Салиховићевом одустајању од тужбе данас је Суд БиХ на припремном рочишту по жалби на другостепену пресуду информисао његов правни заступник Хакија Куртовић.

На припремном рочишту по жалби на другостепену пресуду, Суд је обавијештен да Тадићева и Халилчевић остају при својим захтјевима, јавила је Балканска истраживачка мрежа.

Њих троје су заједно поднијели тужбу против БиХ тражећи да им се исплате накнаде за топли оброк, путне трошкове и одвојени живот, а укупна вриједност тужбе износила је 12.000 КМ.

Тужбе за путне трошкове и топле оброке уважене су првостепеном и другостепеном пресудом, док се дио суђења за накнаде за одвојени живот понавља.

Уставни суд БиХ је у јануару 2013. године донио одлуку да је Закон о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је 2005. године прогласио ОХР, дискриминаторан према судијама и тужиоцима јер им закон не омогућава накнаду топлог оброка, превоза и одвојеног живота.

У Парламентарној скупштини годинама траје процедура усвајања измјена овог закона, које, упркос бројним тужбама тужилаца, још нису донесене.

Извор: Срна