latinica  ћирилица
21/04/2017 |  18:22 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ тражило аутомобил за превоз дјеце

Предсједништво БиХ расписало је средином априла тендер за куповину новог аутомобила, а један од услова био је да аутомобил има припрему за монтажу дјечије сједалице и системе за долазак и одлазак од куће.
Предсједништво БиХ (Фото: БИРН БиХ) -
Предсједништво БиХ (Фото: БИРН БиХ)

Овај аутомобил један је у низу које Предсједништво БиХ набавља у посљедњих годину дана а који ће возни парк приближити бројци 40.

Цијена аутомобила с порезом је 60.000 марака и спада у вишу средњу класу аутомобила по правилнику о куповини службених аутомобила.

Нејасно је ко ће у Предсједништву БиХ користити овај аутомобил јер је, по Правилнику о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ, виша средња класа возила, у којој су аутомобили између 50.000 и 100.000 марака, намијењена искључиво министрима у Савјету министара БиХ, предсједницима Уставног суда и Суда БиХ.

Правилник такође захтјева примјену Закона о јавним набавкама код куповине аутомобила а овај закон изричито забрањује описивање аута на начин да услове испуњава само један модел или један произвођач.

Спецификације аутомобила у тендерској документацији у овом случају су копиране из каталога за "Шкоду Суперб".

Једна од ставки коју нико не очекује као услов за куповину службеног аутомобила је "исофикс" - припрема за дјечија сједала назад.

Предсједништво БиХ није одговорило на питање  БИРН-а  коме се аутомобил купује, чија дјеца ће се превозити у њему и зашто је упркос Закону о јавним набавкама, у спецификацији описан један модел аутомобила.

Након питања БИРН-а, Предсједништво БиХ је 20. априла измијенило тендерску документацију.

У документу јавних набавки Предсједништво је из спецификације избацило назив радија "болеро" и сада се тражи само радио са осам звучника. Спецификације величине аута које описују "Суперб" и даље су остале исте.

Из описа је избачена и припрема за дјечију сједалицу као и помоћ при доласку кући и одласку од куће, али је у спецификацијама и даље тачан опис гума "стратос" које нуди "Шкода" .

Предсједништво БиХ има 34 службена возила и 14 возача, подаци су из посљедњег доступног извјештаја ревизора. Трошкови употребе и одржавања аутомобила годишње износе око 350.000 марака.

Чланови Предсједништва БиХ, шефови њихових кабинета, главни секретар и два замјеника главног секретара имају право на кориштење аутомобила 24 сата дневно.

У току 2017. године ова институција планира потрошити 200.000 марака на набавку нових аутомобила.

Извор: Детектор.ба