latinica  ћирилица
21/04/2017 |  22:28 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

Почели "Дани хармонике" у Угљевику

Девети међународни фестивал "Дани хармонике" вечерас је свечано отворен у Угљевику наступом прошлогодишњег лауреата Драгана Јелачића, као и прошлогодишњег побједника у, седмогодишњег Ђор предкатегоријиђа Перића.
Угљевик - "Дани хармонике" - Фото: СРНА
Угљевик - "Дани хармонике"Фото: СРНА

Фестивал је отворио начелник општине Угљевик Василије Перић, који је пожелио добродошлицу свим такмичарима и извођачима.

"Овај фестивал је настао као резултат потребе за учествовањем у међукултуралној сарадњи, са жељом да будемо отворена средина. Фестивал доприноси популаризацији не само Угљевика, него и цијеле Републике Српске", рекао је Перић.

Славиша Перић, директор Музичке школе "Корнелије Станковић", која је један од организатора фестивала, рекао је да се први пут фестивал организује и у Београду.

Он је навео да овај фестивал окупља велики број највећих свјетских извођача на хармоници, међу којима су Јуриј Шишкин и Владимир Мурза.

Перић је најавио да ће, осим концерата, који ће бити организовани у оквиру фестивала, бити организовани и мастер класови.

"Такмичења ће се изводити у дисциплинама: солисти, камерни састави и оркестри, а имамо учеснике из више од десет европских земаља", рекао је Перић.

Прве фестивалске вечери концерт је, пред угљевичком публиком, одржао и умјетник из Русија Јуриј Шишкин, који је претходно новинарима рекао да је Угљевик ових фестивалских дана центар културе ширег региона.

"Фестивал је добро организован. У Угљевику се људи окупљају и друже, овдје су сви као један. Овдје сам стекао добре пријатеље и увјерен сам да ће овај фестивал трајати вјечно", рекао је Шишкин.

Владимир Мурза је, пред концерт, истакао да је фестивал постао традиција, да је постао велики и да је добро организован, те да из године у годину окупља све већи број учесника.

"Част ми је што је мој ученик Славиша Перић организатор фестивала. Очекујем овдје откриће нових талената, у новим стиловима музике", додао је Мурза.

Сутра и у недјељу, 23. априла, су такмичарски дани фестивала, након чега ће бити проглашени лауреати.

У бијељинском Центру за културу у понедјељак, 24. априла, биће организован гала концерт свих умјетника, а у уторак, 25. априла у Центру лепих уметности "Гуарнериус" у Београду, концертом Владимира Мурзе биће затворен Девети фестивал "Дани хармонике".

Фестивал је вечерас,под генералним покровитељством подмајевичке општине, почео у угљевичком Центру за културу "Филип Вишњић".

Извор: Срна