latinica  ћирилица
23/04/2017 |  11:08 | Аутор: РТРС

Вилијам Шекспир -геније под вјечном сумњом

На данашњи дан 1564. године рођен је највећи драмски писац Вилијем Шекспир - творац "Хамлета", "Магбета", "Отела", "Ричарда Трећег", "Краља Лира", "Укроћене горопади", "Сна љетње ноћи"...
Вилијам Шекспир  (Фото: i.kinja-img.com) -
Вилијам Шекспир (Фото: i.kinja-img.com)

Шекспир је умро на исти дан 1616. године, а и данас га сматрају највећим писцем на енглеском језику и драматургом свјетског гласа.

Његов опус састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, двије дуге наративне и неколико других поема.

Његови позоришни комади преведени су на многе живе језике и приказују се свуда у свијету чешће него било који други.

Шекспир је рођен и одрастао у Стратфорду на Ејвону.

Између 1585. и 1592. започео је успјешну каријеру у Лондону као глумац, писац и сувласник глумачке дружине "Људи лорда Чамберлена", касније познатију као "Краљеви људи". Вратио се у Стратфорд 1613. године гдје је и умро.

Осим великих драма, иза Шекспира је остало и много непознаница из личног живота, а многи људи из умјетничког свијета тврдили су да Шекспир није писац комада које је његова дружина изводила, јер, наводно, није био довољно образован.

Писци Џорџ Гордон Бајрон и Чарлс Дикенс отворено су сумњали да је он аутор свих тих дјела. Њима су се придружили и друге познате личности: Марк Твен, Чарли Чаплин, Сигмунд Фројд, Орсон Велс...

Неки аутори су у својим књигама тврдили да је Шекспир чак био неписмен, те да није оставио никаква свједочанства о настанку драма.

Према истраживању неких историчара, Шекспир је био агент тајне полиције краљице Елизабете Прве, познат под псеудонимом Вилијем Хол.

Он је, наводно, као и други агенти, прислушкивао разговоре по пабовима, испитивао боемске аристократе и обавјештавао краљицу.

Шекспир је био угледан пјесник и позоришни писац још за живота, али његова репутација није достигла данашње размјере прије 19. вијека.

Његова смрт је прошла незапажено, своје књиге и позоришне комаде никад није помињао, чак ни у тестаменту, тако да је све то изазивало сумњу у његово ауторство.

Пошто није било могуће доказати да је неко други аутор свих тих комада, један број шекспиролога објашњавао је да су то толико генијалне драме да их један човјек није могао сам написати.

Шекспирова дјела одликује веома богат рјечник, она броје чак и по 21.000 ријечи, што је много и за данашње критеријуме, јер се рјечник од пет до шест хиљада ријечи сматра богатим.

Готово сва Шекспирова дјела показују изузетан таленат, али и образовање.

Аутор тих комада добро је упућен у тајне античке књижевности, римског и енглеског права, географије, страних језика, те питања државне управе.

Шекспир као аутор и Шекпир у приватном животу су два различита човјека.

Шекспиролози указују на то да је у "Млетачком трговцу" писац осудио и разобличио зеленаштво, али да је сам, пред крај живота, позајмљивао новац под камату.

Као писац, Шекспир је у драмама, углавном, отворено изражавао симпатије за аристократе и презир према простом народу. Али, према биографским чињеницама, он је сам био припадник обичног народа.

Као највећи кандидат за "правог" Шекспира дуго времена важио је Френсис Бејкон, познати филозоф и државник.

У Бејконовим дјелима и у Шекспировим комадима има доста подударности и упадљиво сличних мисли.

Овим питањем позабавио се прије неколико деценија Вилијем Фридман, чувени амерички криптолог који је доказао да Бејкон, ипак, није написао Шекспирове драме.

Тако, Шекспиров драмски и људски мит траје и даље, а његови комади су актуелни и гледани, јер говоре о основним људским "састојцима", међу којима су: љубав, мржња, похлепа, лојалност, издаја, страх и смрт.

Извор: Срна