latinica  ћирилица
24/04/2017 |  09:22 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Угљевик- Успјешни "Дани хармонике" (ФОТО)

Александар Поповић из Србије лауреат је Деветог међународног фестивала "Дани хармонике" у Угљевику који је ове године окупио више од 300 такмичара из свих република бивше Југославије, Аустрије, Мађарске, Руминије, Бугарске, Украјине и Русије.
Угљевик - Дани хармонике - Фото: СРНА
Угљевик - Дани хармоникеФото: СРНА

Након синоћњег проглашења побједника у свим категоријама у дисциплинама солиста, камерних састава и оркастара, Јури Шишки и лауреат Фестивала Александар Поповић одржали су концерт у Центру за културу у Угљевику.

Организатор фестивала "Дани хармонике" Славиша Перић рекао је да је, према оцјени стручног жирија, ниво извођења такмичара знатно подигнут у односу на претходне године и да квалитет извођења расте захваљујући семинарима и усавршавању који прате овај фестивал.

Перић је навео да су педагози и жири Фестивала били најеминентнија имена када је ријеч о академској музици на хармоници Јури Шишкин и Владимир Мурза.

"Фестивал је празник хармонике гдје се такмичари и њихови родитељи и наставници радо окупљају да размјењују искуства и стичу нова познанства, а најаважније је да се ученици уз усавршавање друже и проводе вријеме уз хармонику у прелијепом амбијенту", закључио је Перић.

Фестивал ће вечерас бити настављен гала концертом свих учесника у Центру за културу у Бијељини, а завршно вече "Дана хармонике" биће концерт Владимира Мурзе 25. априла у Центру лепих уметности "Гварнериус" у Београду.

У конкуренцији оркестара побједник фестивала "Дани хармонике" у Угљевику је оркестар Хармоника из Србије, побједник преткатегорије је Сава Илић из Србије, најбољи такмичар у првој категорији је Славољуб Марић из Србије, а Влајко Јовановић из Србије побједник је у другој категорији.

Славољуб Марић

Најбољи у трећој категорије је Радован Ивановић из БиХ, Милан Лазић из Србије побједник је четврте категорије, Александар Поповић из Србије најбољи је у конкуренцији пете категорије и Љиљана Дачанин из Србије побједник је шесте категорије.

Аида Халилчевић, Лејла Хаџихасановић и Лејла Грбић из БиХ побиједиле су у конкуренцији камерних састава прве категорије, док су Радован Ивановић, Бојан Грмуша и Марко Бабић из БиХ побједници друге категорије.

Извор: СРНА