latinica  ћирилица
24/04/2017 |  12:23 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Београд- Овације за Баришњикова

Један од најславнијих играча нашег времена Михаил Баришњиков извео је синоћ у Позоришту на Теразијама представу "Бродски/Баришњиков" у режији летонског редитеља Алвиса Херманиса.
Михаил Баришњиков (фото: belgradedancefestival.com) -
Михаил Баришњиков (фото: belgradedancefestival.com)

Представа за једног човјека, заснована на поемама нобеловца Јосифа Бродског и настала у копродукцији Баришњиков центра из Њујорка и Новог театра из Риге, емотивно је путовање у дубине сложених композиција пјесника.

У изведби на руском, матерњем језику мајке Бродског, Баришњиков рецитује избор дирљивих дјела свог дугогодишњег пријатеља, а његова суптилна физикалност преноси публику у Херманисову визију унутрашњег свијета Бродског.

Баришњиков кроз стихове Бродског говори о прошлости, изгнанству, отаџбини, али понајвише о неминовности времена, старења и смрти, што описује и покретима, грчевитим, као у болу, или само мирно сједећи или лежећи на клупи, мимиком исказујући дубину поезије у представи која је за њега веома лична.

"Бродски/Баришњиков" није комад умјетничке игре, већ представа о руском пјеснику који је био принуђен да напусти Совјетски Савез 1972. године и истовремено транзиција славног балетског умјетника из умјетничке игре у позориште, чиме даје својеврсни омаж свом пријатељу.

Баришњиков је на сцени понекад дрхтави лептир, понекад кабуки глумац, а понекад човјек у застрашујућем загрљају смрти.

Публика је у пуном Позоришту на Теразијама стајаћим овацијама поздравила славног умјетника, који се више пута враћао на сцену како би се поклонио.

Баришњиков, чији је наступ требало да буде увертира 14. Београдског фестивала игре, али је одложен због његове повреде, играће још два пута, данас и сутра.

Извор: Танјуг