latinica  ћирилица
24/04/2017 |  14:27 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Иванић: Представништво питање институција Српске и Израела

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас да постоје проблеми у начину функционисања Представништва Републике Српске у Израелу, те да је то питање институција Српске и Израела.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

"Да ли је нормално да имамо представништво које води човјек који проводи више времена у Бањалуци него у Израелу, или неко ко има 95 година... Или то може бити неко млађи, оперативнији и окретнији", рекао је Иванић новинарима у Бањалуци.

Он није хтио да коментарише ријечи предсједника Српске Милорада Додика да ће Српска прекинути контакте са Министарством спољних послова Израела, уколико се утврди да је писмо те институције у вези са Представништвом Српске у тој земљи аутентично.

"Очито је да је Додик са неким људима у тим министарствима имао неке своје релације и најбоље да их он заврши. Што се мене тиче, овдје постоји институционално питање да ли приватна фирма може бити Представништво Српске и, ако може, по којим критеријумима је изабрана", поручио је Иванић.

Он је рекао да са амбасадором Израела у БиХ Боазом Родкином данас у Бањалуци није разговарао о Представништву Републике Српске у Израелу и шефу тог представништва Арију Ливнеу.

Иванић је рекао да министар спољних послова БиХ Игор Црнадак јако добро ради свој посао, због чега осуђује све врсте напада на њега, који су се десили протеклих дана.

"У Црнатковом мандату у Бањалуци је било више министара него од Другог свјетског рата наовамо. Има моју подршку", додао је Иванић.

Он није хтио да коментарише понашање "једних и других" поводом отвореног писма Додика Црнатку да његова дипломатија не доноси ништа добро.

Говорећи о одбијању предсједника Српске да се јуче у Градини рукује са америчким амбасадором у БиХ Морин Кормак, што је Министарство спољних послова БиХ назвало недипломатским, Иванић је истакао да је захвалан свим амбасадорима, па и Кормаковој, јер су јуче на том стратишту били због жртава.

Иванић је навео да дипломатско-конзуларну мрежу БиХ треба подмлађивати, иако у њој има јако квалитетних људи.

"Она у цјелини мора бити пуно квалитетнија", рекао је Иванић.

Одговарајући на питање о иницијативи ПДП-а, чији је почасни предсједник, за смјену Владе Српске и да ли се и сам види у тој Влади, Иванић је рекао да се не види у таквим комбинацијама.

Он је с тим у вези рекао да би у процесу смјене Владе требало рачунати на опозицију, а могуће и на дио власти.

Извор: Срна