latinica  ћирилица
24/04/2017 |  14:39 | Аутор: РТРС

Услови у првом дијелу седмице повољни за радове у пољу

Агрометеоролошки услови у првом дијелу ове седмице у Републици Српској биће повољни за обављање пољопривредних радова, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив) -
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Виталий Тимкив)

У саопштењу се наводи да је температура земљишта у већем дијелу априла била оптимална за интензиван развој озиме пшенице и јечма, као и за клијање и ницање јарих усјева кукуруза, сунцокрета и соје.

Током прошле седмице, дошло је до захлађења са падавинама и великим падом температуре ваздуха, што је успорило раст и развој већ посијаних култура.

Падавине су током друге декаде априла добро натопиле површински слој земљишта и поправиле су стање у дубљим слојевима, а с друге стране, како се наводи, повољно су утицале и на развој биљних болести.

Влажан и обилан снијег половином прошле седмице изазвао је огромну штету на пољопривредним културама, нарочито на воћу, што је, кажу агрометеоролози, довело до ломљења прираста и цијелих стабала воћа, док је мраз оштетио цвјетове, заметнуте плодове и младе изданке воћа, као и остале пољопривредне културе.

Извор: Срна