latinica  ћирилица
24/04/2017 |  20:07 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Радојичић: Квалитетно предложено рјешење за грб града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је предложено рјешење за грб града, које је урадио хералдичар Драгомир Ацовић, квалитетно и да испуњава све хералдичке стандарде, те да је сада питање само подешавања и усклађивања симбола једног са другим, а никако новог дизајнирања.
Игор Радојичић - о грбу града - Фото: СРНА
Игор Радојичић - о грбу градаФото: СРНА

Радојичић је навео да се на предложеном рјешењу налази неколико уобичајених знакова града Бањалука, те напоменуо да је то да ли се неки симбол може више нагласити, додати и одузети више естетско питање него нешто друго.

"Ако грађане питате који су симболи града сви ће вам навести пет или шест сличних тема. Уколико се усагласимо да су то неки основни елементи онда је то даље ликовна, графичка или хералдичка ствар како то уклопити, заједно са тробојком Републике Српске", рекао је Радојичић новинарима прије почетка јавне расправе о усвојеном Нацрту статутарне одлуке о утврђивању симбола града Бањалука.

Он је подсјетио да Бањалука нема ни грб, ни заставу јер је прије четири године Уставни суд Републике Српске прогласио грб Бањалуке неуставним и од тада је било више неуспјелих покушаја да се донесе нови.

Радојичић је напоменуо да избор није нимало лак и доста је емотиван јер већина људи покушава да доживи приказ, слику и оно што је идентитет града. Он је изразио наду да ће јавна расправа бити корисна да ће током ње бити изнесени приједлози да би се пред градску Скупштину могло изаћи са конкретним приједлогом.

Хералдичар Драгомир Ацовић рекао је да ће на јавној расправи покушати да одговори на питања грађана и да им објашњења о предложеном рјешењу грба града, те напоменуо да је ријеч о неуобичајеном случају у којем је Уставни суд дао себи за право да одлучи шта се у грбу смије, а шта не смије налазити.

"Када дођете у ситуацију да вам судски орган дефинише критеријуме у оквиру којих може да се креће ваше осјећање за симболику и сопствену идентификацију - онда сте у озбиљној невољи. Ту хералдика као струка може да пружи своју експертизу", рекао је Ацовић и додао да нико не тврди да Бањалука не може имати и другачији грб.

Он каже да се, све док постоје спољни услови који лимитирају и вољу грађана и све остало, хералдика мора придржавати тога.

"У оваквим ситуацијама никада не можете да рачунате на једногласност, као ни на то да ће један предлог да се допадне свима. Овде имамо одређени број тема које су задате, те смо у том узаном распону покушали да предложимо решење за које сматрамо да објективно ствара најмање противљења код било кога", рекао је Ацовић.

Он је нагласио да је јавна расправа прилика да људи кажу оно што осјећају, те да на основу тога одборници градске Скупштине донесу коначну одлуку.

"За њих је битна ова расправа, јер они треба да разумеју да ли су њихова мишљења уједно и мишљења њихових грађана и бирача", напоменуо је Ацовић.

Скупштина града Бањалука на сједници 5. априла прихватила је Нацрт статутарне одлуке о утврђивању симбола града, у којем је описано идејно рјешење грба Бањалуке и упутила га у јавну расправу, која ће трајати 21 дан.

Бањалука нема симболе - грб и заставу, с обзиром на то да је Уставни суд Републике Српске још у фебруару 2013. године прогласио грб града неуставним.

Извор: СРНА