latinica  ћирилица
24/04/2017 |  21:25 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Бијељина: Одржани концерти свјетских виртуоза на хармоници

Украјински и руски умјетници на хармоници Владимир Мурза и Јуриј Шишкин одржали су вечерас у Бијељини концерте у оквиру Деветог међународног фестивала "Дани хармонике".
Бијељина:"Дани хармонике" - Фото: СРНА
Бијељина:"Дани хармонике"Фото: СРНА

Организатор фестивала, директор Музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика Славиша Перић рекао је да је учешће више од 300 такмичара из 12 земаља показало да фестивал има високу репутацију у иностранству.

"На фестивалу смо пружили прилику младим ученицима да се усавршавају уз најеминентнија имена из области хармонике у свијету, а сваке године одржавамо мастер класове истакнутих педагога који предају на реномираним свјетским музичким академијама", рекао је Перић новинарима.

Најпризнатији свјетски извођач на хармоници Јуриј Шишкин из Русије рекао је да публика у Републици Српској слуша хармонику срцем.

"Љубитељи хармонике у Угљевику, Бијељини и Републици Српској осјећају ме као музичара. Кључно је питање чиме публика слуша хармонику - ушима или срцем, а овдје нас слушају срцем", рекао је Шишкин.

Он каже да са фестивала носи позитивне утиске што се тиче дружења и размјене искустава.

Украјински умјетник Владимир Мурза рекао да је присуствовао на свих девет фестивала, те да вјерује да ће јубиларни десети наредне године бити бољи него сви предходни.

"Вјерујем да ће се наредни фестивал истаћи по броју учесника и квалитету такмичара", рекао је Мурза.

Шишкин је један од највећих умјетника на хармоници дугметари. Освојио је многобројне награде на међународним такмичењима, а у периоду од девет година учествовао је на десет такмичења и освојио прву награду на њих седам.

Мурза, који ради као професор на Музичкој академији "А.В. Нежданова" у Одеси,
познат је у круговима професионалних музичара, али и љубитеља музике по многобројним наступима у престижним концертним салама у свијету.

Солиста је Одеске филхармоније, а од 1997. године и носилац почасног звања заслужни умјетник Украјине.

Девети међународни фестивал "Дани хармонике" завршиће се сутра концертом Владимира Мурзе у Центру лепих уметности "Гварнериус" у Београду.

Извор: СРНА