latinica  ћирилица
24/04/2017 |  21:27 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

У Бијељини почео први Фестивал луткарства и видео-презентације књиге

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини вечерас је почео први фестивал луткарства и видео-презентације књиге "Лутвид фест".
Бијељина: "Лутвид фест" - Фото: СРНА
Бијељина: "Лутвид фест"Фото: СРНА

Директор Библиотеке Јован Цвјетковић рекао је новинарима да је Фестивал први пут организован у овој установи културе, а да се одржава у оквиру обиљежавања Свјетског дана књиге.

"За пет дана, колико Фестивал траје, пројекцијама видео-презентације књиге и луткарским представама, представиће се ученици четири градске основне школе", навео је Цвјетковић.

Он је истакао да су књиге извучене жријебом, те да су ученици са својим наставницима написали сценарио и шест мјесеци радили на њему под надзором професионалног луткара Богдана Симића.

"Оно чиме смо се водили припремајући луткарски фестивал јесте популаризација књиге и читања. Пошто наша библиотека има највише чланова у Републици Српској и БиХ, одлучили смо да и даље радимо на популаризацији књиге и читања", нагласио је Цвјетковић и додао да је бијељинска Библиотека на крају прошле године забиљежила 8.000 регистрованих читалаца и 146.000 посјетилаца.

Цвјетковић је истакао да ће приликом гласања за "Награду публике" у оквиру Фестивала, право гласа имати само чланови Библиотеке.

"Они могу да гласају сваки дан од 15.00 до 20.00 часова", рекао је Цвјетковић.

Осим ове награде, предвиђене су награда за најбољу представу, најбољи сценарио, сценографију и најбољу лутку.

Цвјетковић каже да је стручни жири већ прегледао све видео-трејлере, видео-презентације књига и донио одлуку која ће бити презентована у петак, 28. априла.

"И за овај вид такмичења, видео-презентације, предвиђени су посебна плакета и награда", навео је Цвјетковић и додао да је посао на припреми "Лутвид феста" почео прије годину дана.

Предсједник стручног жирија Фестивала Богдан Симић истакао је да су учесници "Лутвид феста" апсолутни аматери у овом послу, те да би вечерашња публика требало да има на уму да су представе настале из велике љубави према умјетности, али и уз одрицања.

"Представе које ћемо видјети у наредна четири дана су резултат велике љубави, раздраганости, интереса за ову врсту посла", нагласио је Симић који долази из Луткарског позоришта "Цврчак" из Угљевика.

Публици су се вечерас представили ученици Основне школе "Кнез Иво од Семберије" представом по мотивима из књиге "Зое, девојчица са врха солитера" Ане Ђокић Понграшић.

Књигу "Чудесна лутка Таијоко сан" Бошка Ломовића представиће ученици Основне школе "Вук Караџић", "Мартина велика загонетна авантура" Уроша Петровића тема је ученика Основне школе "Свети Сава", док ће књигу "Судбина једног Чарлија" Александра Поповића представити ученици Основне школе "Јован Дучић".

Извор: СРНА