latinica  ћирилица
24/04/2017 |  22:03 | Аутор: РТРС

Јевреји одржали комеморацију у Јасеновцу

Трећег дана за редом, у Јасеновцу, код скулптуре "Камени цвијет" одржана је комеморација поводом Дана сјећања на жртве холокауста.
Јасеновац (Фото: Sputnik/Ненад Зорић) -
Јасеновац (Фото: Sputnik/Ненад Зорић)

Комеморацију су одржали представници Јеврејске општине Загреба и Координације јеврејских општина у Хрватској, а њихов предсједник Огњен Краус рекао је да су људи у овом логору убијани уз поздрав "За дом спремни", али да се у посљедње вријеме тај знак и тај поздрав јављају на јавним мјестима, чак и у Јасеновцу.

Почаст жртвама убијеним у логору Јасеновац одата је читањем њихових имена, паљењем свијећа и полагањем вијенаца као и молитвом главног рабина Хрватске и Црне Горе Луциана Моше Прелевића, а окупљенима се обратио предсједник Координације јеврејских општина у Хрватској и Јеврејске општине Загреб Огњен Краус, пренијела је Хина.

- Успротивили смо се томе и позвали власт да уклони плочу с поздравом "За дом спремни", али то се није догодило. И зато смо одлучили да се не придружимо официјелној комеморацији и да сами комеморирамо жртве Јасеновца. Никакво повјереништво не може ове чињенице промијенити, прикрити, а камо ли релативизовати за дневнополитичке потребе - поручио је Краус.

Он је током комеморације рекао да је НДХ систематски истребљивала Роме, Србе, Јевреје и све оне који су се тој злочиначкој творевини супроставили и да је такозвана НДХ била једина европска земља која је донијела своје расне законе, као и једина која је имала своје концентрационе логоре смрти.

- По расним законима НДХ којима су били обухваћени њени грађани без обзира на доб, од новорођенчади до стараца, људи су били избацивани из својих домова, понижавани, опљачкани, а на крају послати у логоре смрти - рекао је.

- На тај пут без повратка свако од њих био је послат с документом потписаним усташким подзравом "За дом спрмени". Злочиници који су их убијали у овом логору или у 40-ак других логора поздрављали су се поздравом "За дом спремни" - нагласио је Краус.

- Људи су у овом логору убијани изгладњивањем, радом и масовним погубљењима, а над усташким методама убијања згражавали су се чак и њихови њемачки господари. Да, то је био Јасеновац. Да, то је чињено под знаком "У" и уз поздрав "За дом спремни". То је била такозвана независна Држава Хрватска - поручио је Краус.

У Спомен-подручју Јасеновац јуче је одржана службена комеморација жртвама тог усташког концентрационог логора, под покровитељством Хрватског сабора, а у суботу у организацији Српског народног вијећа (СНВ) и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА РХ).

Извор: Танјуг