latinica  ћирилица
24/04/2017 |  22:15 ⇒ 25/04/2017 | 12:49 | Аутор: РТРС

Пале: Промовисан документарни филм РТРС-а "Пофалићи" (ВИДЕО)

Документарни филм "Пофалићи" новинара и уредника РТРС-а Сњежана Лаловића промовисан је у Културном центру у Палама.
Пале: Промовисан документарни филм РТРС-а "Пофалићи" - Фото: РТРС
Пале: Промовисан документарни филм РТРС-а "Пофалићи"Фото: РТРС

Аутентични свједоци једног од првих масовних злочина над сарајевским Србима, који се у Пофалићима догодио 16. маја 1992. године, узбуркали су емоције присутних и са дистанце од 25 година подсјетили су на јасне намјере муслиманског политичког и војног руководства, етнички чисто Сарајево и БиХ.

Злочин у Пофалићима однио је стотине живота, мада број никада није прецизиран, јер су многи Срби с почетка рата тражили уточиште у већински српским Пофалићима. Многи се и данас воде као нестали.

Аутор филма "Пофалићи" Сњежан Лаловић рекао је да је данас мало филмова који говоре о оваквим стравичним злочинима.

- Филмови попут "Пофалића" налазе се у Југословенској кинотеци и остаће тамо у архиву као једно свједочанство, о којем ће се неко некад интересовати. Наши филмови који говоре о злочинима почињеним над Србима намају баш велики "пролаз", поготово на западу. Истина остаје онаква каква је била пласирана од 1992. до 1995. године - каже Лаловић.

Он истиче да није било лако снимити овакав филм, јер је то значило буђење емоција и сјећања на гнусни злочин над сарајевским Србима.

- Требало је опет подсјетити људе на погром који су преживјели, људе који су изгубили своје најмилије или их чак ни дан-данас нису пронашли - рекао је Лаловић.