latinica  ћирилица
24/04/2017 |  22:39 | Аутор: РТРС

Владика Григорије: Суочавање са истином - једини пут до катарзе

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије оцијенио је да то што су представници вјерских заједница данас заједнички посјетили стратишта свих народа у БиХ представља најважнији догађај у новијој историји БиХ и истакао да је суочавање са истином једини пут до катарзе.
Владика Григорије (Фото:sputniknews.com) -
Владика Григорије (Фото:sputniknews.com)

- Суочити се са истином, суочити се са собом, са гријехом који су учинили наши сународници, наши људи који говоре да су исте вјере као и ми, а онда из тог суочења доживјети катарзу и очистити се - то је једини пут. Без тога није могуће да се окренемо будућности - рекао је за ТВ 1 владика Григорије, који је и предсједавајући Међурелигијског вијећа БиХ.

Владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, истакао је да вечерас има утисак да се данас догодило нешто "заиста важно и велико".

- Од раног јутра стрепио сам како ће све проћи и на крају дана могу само да кажем, хвала Богу све је добро прошло. Сви су људи живи и здрави. Било је ту леда, снијега и странпутице, људи који су старији, који су лошег здравља, младих људи који су неискусни. Углавном све је добро прошло - нагласио је владика Григорије.

Коментаришући чињеницу да су и политичари били позвани на обиљежавање, али да се они најутицајни нису појавили, владика Григорије је навео да стално говори да људи у новије вријеме превише очекују од политичара и да им дају превише значаја.

- Пред Богом смо увијек једнако сви важни, а ово што се данас догодило надилази сваку политику, сваког политичара и сваког вјерског лидера - каже владика Григорије.

На питање има ли будућности без објективног сагледавања прошлости, без спремности на самокритично преиспитивање властитих ставова и убјеђења, он је рекао да "апсолутно нема" јер се историја не може избрисати.

Чланови Међурелигијског вијећа у БиХ посјетили су данас мјеста страдања Срба, Бошњака, Хрвата и Јевреја. Уприличен је обилазак Казана, Крижанчевог Села, Крушчице и Корићанских стијена.

Извор: СРНА