latinica  ћирилица
25/04/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Јагоде у служби здравља

Неодољиве, слатке, црвене јагоде, осим одличног утицаја на здравље могу имати значајан допринос и када је љепота у питању. Ово воће чува вид, подиже имунитет, штити тијело од слободних радикала и њихових штетних дејстава и "брише" боре. Због свега тога, поручују нутриционисти, пронађите мјеста за јагоде у свом тањиру.

Ако се изузму особе које су алергичне на ово воће, готово да не постоји особа која ју је пробала и којој се ова бобица није свидјела.

Јагоде припадају породици ружа, а једино су воће чије сјеменке нису скривене у плоду, него се налазе са спољне стране.

Љековита својства јагоде, како плода тако и листова биљке, помињу се још у античка времена. Због тога не чуди што је данас стручњаци убрајају у супернамирнице.

Онима који се муче са сувишним килограмима нутриционисти препоручују ово бобичасто воће, нарочито у ово доба године.

Јагоде су богате Ц-витамином, А-витамином, влакнима, имају доста гвожђа и фолне киселине. Осим тога, добре су ако имате проблема са прољећним алергијама.

Једна порција јагода (већа шоља) има око 51,5 мг витамина Ц, што је половина потребне дневне дозе овог витамина. Овај витамин је познат и савезник јаког имунитета, али и моћан антиоксиданс који може спријечити појаву и напредовање катаракте.

Витамин Ц је један од антиоксиданса који могу помоћи при превенцији рака, с обзиром на то да је здрав имунолошки систем најбоља одбрана тијела од болести.

Јагоде су богате и антиоксидансима лутеином и зеаксантином, који уклањају слободне радикале и неутрализују потенцијалне посљедице које они остављају на ћелијама.

Поготово ако је узет из свјежег воћа, витамин Ц је од виталног значаја за производњу колагена, што помаже у побољшању еластичности и отпорности коже. Са годинама опада производња колагена у тијелу, па је исхрана богата витамином Ц један од услова да имамо здраву кожу која изгледа млађе.

Елагинска киселина, коју јагоде такође садрже, спријечила је два главна фактора у развоју бора у ћелијама људске коже након континуираног излагања УВБ зрачењу, које оштећују кожу, показали су резултати недавних истраживања.

Захваљујући комбинацији витамина, минерала и влакана која се налази у њему, ово укусно воће помаже у борби са холестеролом, повишеним крвним притиском, благотворно дјелују на пробавни тракт...

Најбоље их је јести свјеже и саме, без додатака у виду шлага, шећера, јогурта, чоколаде.

Извор: Магазин о здрављу, РТС