latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:55 | Аутор: РТРС

Вулин: Изјаве о "Великој Албанији" нису случајне

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин рекао је да изјаве албанског премијера Едија Раме, предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и предсједника општине Бујановац Јонуза Муслијуа о уједињењу, нису случајне и да њима покушавају да покажу до које мјере могу да запале Балкан.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Јасно је да те изјаве нису случајно једна за другом. Они сматрају да ће на тај начин показати ЕУ колико се протеже њихов утицај и колико далеко могу да запале Балкан и дубоко угрозе мир и стабилност. На ово се мора реаговати, треба само одредити колико коме давати пажњу и не насјести на провокације", рекао је Вулин.

Он је додао да је јучерашња изјава европског комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана да су изјаве о прекрајању граница неприхватљиве, јасна порука ЕУ да неће више толерисати такву политику.

Вулин је додао да се не може занемарити чињеница да Албанци постоје, да се налазе и на дијелу територије Србије, на Косову и Метохији и у општинама на југу Србије, као што се не може занемарити да на Балкану постоји албански народ као што постоји и српски.

"Ми морамо живјети заједно, некада једни без других, некада једни са другима и оно против чега се морамо борити јесте, да политичари који због екстремног шовинизма хоће да изазову ратове не буду ишта питани", рекао је Вулин за телевизију "Пинк".

Он је истакао да ће Србија бити фактор мира, водити на првом мјесту бригу о свом народу гдје год он живи, водити рачуна о миру на простору Балкана без обзира да ли тамо живе Срби или не, јер је Србији стало да буде мира да би могла да се развија.

"Трудићемо се да сачувамо добросусједске односе, али, нажалост, за рат је довољан само један, а за мир бар двоје", рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, представници Албаније и представници већине Албанаца не говоре више о "великој Албанији" већ су сада почели да користе термин "природна Албанија", јер је за њих природно да гдје год живе Албанци буду у једној држави, без обзира да ли ће то коштати све остале народе, ЕУ, и да ли ће почети трећи балкански рат.

"Ја сам сигуран да Албанци, обичан свијет, немају главе за бацање и да нико није родио своју дјецу да би изгунили у неком суманутом подухвату који се зове `велика Албанија`, али њихови политичари очигледно имају", рекао је Вулин.

Он је додао да, за разлику од албанских политичара, Србија води политику којој је на првом мјесту да размишља о обичном човјеку, како избјећи сукобе, ратове.

Вулин је нагласио да је важно да се "дјеца већ једном роде, расту, порасту и живе у земљи, а да никада не упознају рат".

Извор: СРНА