latinica  ћирилица
25/04/2017 |  11:16 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

У Бијељини почео 3. фестивал средњошколских представа "Удахни културу" (ВИДЕО)

У Бијељини је синоћ почео 3. фестивал средњошколских представа "Удахни културу" на којем ће се публици представити школе из Бијељине, Јање и Зворника. У Центру за културу "Семберија" Фестивал су отворили ученици Средње стручне школе из Јање.
Фестивал у Бијељини - Фото: РТРС
Фестивал у БијељиниФото: РТРС

Представом "Седница наставничког већа", аутора Душана Ковачевића, представили су се ученици драмске секције Средње стручне школе из Јање. У улози професора добро су се снашли, савладали трему од првог изласка пред публику и награђени су овацијама публике. 

"Ја у овој представи играм педагогицу, улога није тешка, пронашла сам се у том лику", каже Тамара Митровић, ученица првог разреда.

"Први пут ми је да глумим и наступам. Трема јесте, нормално, посебно када видим публику скупљају се родитељи, породица сви", говори ученик Михајло Рикић, док Анастасија Остојић, такође ученица првог разреда додаје: "Глумим неку млађу професорицу која је заинтересована за љубав, за флерт и могу вам рећи да је занимљиво што се налазим у улози професора јер имам прилику да искарикирам неке њихове особине".

Представу су припремали пола године. Било је тешко, кажу, ускладити пробе и редовну наставу. Радили су и викендом и труд се исплатио.

"Ми смо, прије свега, драмска секција, никакво аматерско позориште и изабрали смо текст који ће забавити и нас и публику, а притом повезати професора и ученике, јер ће овом приликом моћи да се идентификују са нама", изјавила је Милица Марић, професорица српског језика у Средњој стручној школи у Јањи.

Вечерас, бијељинској публици представиће се ученици Пољопривредне и медицинске школе из Бијељине представом "Живот без почетка", за коју су писали текст ученици ове школе.

Наредне вечери је представа ученика Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника, а посљедње фестивалске вечери наступиће ученици Гимназије "Филип Вишњић" из Бијељине који ће извести представу "Пола-пола", ауторке Милене Боговац.