latinica  ћирилица
25/04/2017 |  12:17 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Случај Харадинај: Одлука о изручењу у четвртак?

Апелациони суд у Колмару у четвртак ће саопштити одлуку о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја, речено је "Танјугу" у том суду.
Рамуш Харадинај - Фото: Beta/AP
Рамуш ХарадинајФото: Beta/AP

Харадинаја српско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Косову и Метохији крајем деведесетих година. 

Француски суд ће, након два одлагања, на јавној сједници заказаној за девет часова саопштити своје мишљење о испуњености услова за изручење прописаних Европском конвенцијом о екстрадицији.

У случају позитивног мишљења Истражног вијећа суда, односно сагласности са захтјевом Србије, Харадинај би имао право да уложи жалбу на ту одлуку Врховном касационом суду Франсуске, док коначну одлуку о изручењу доноси француска влада, рекла је за Танјуг портпарол суда у Колмару Сандра Ди Роса.

Уколико Апелациони суд у Колмару да негативно мишљење о захтјеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће, додала је ди Роса.

У том случају Харадинај ће бити слободан да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потјерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтјев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Харадинај је недјељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтјеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослијеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КиМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дијела ратних злочина против цивилног становништва на КиМ у току 1998. и 1999. године, а ријеч је, како је Београд саопштио, о дијелима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Извор: Танјуг