latinica  ћирилица
25/04/2017 |  12:29 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

"Тргопромет" из Дервенте иде у стечај

Окружни привредни суд у Добоју покренуће стечај трговачког предузећа "Тргопромет" из Дервенте, јер се на данашњем испитном рочишту нису стекли услови за спровођење ликвидационог поступка, изјавио је након рочишта Борис Новковић, правни заступник малих акционара овог предузећа, некадашњег Дионичког друштва "Босна".
Дервента (фото: Туристичка организација општине Дервента) -
Дервента (фото: Туристичка организација општине Дервента)

Новковић је новинарима рекао да укупна потраживања стечајних повјерилаца износе око 4.200.000 КМ, да се над овим предузећем води више поступака, да мали акционари нису избрисани из регистра, те да тренутно не може дати више информација о овом случају.

Предсједник Скупштине некада трговачког предузећа ДД "Босна", сада "Тргопромет", Рабија Богојевић тврди да је "Тргопромет" настао на брисању "Босне" криминалним путем, те да посједују валидну документацију која то и доказује.

Она каже да се радници боре за своју имовину, да у власништву имају више од 60 одсто садашњег "Тргопромета", те да нема суда који ће им то отети.

"Десет година тужба стоји, шета се од Основног суда у Добоју, Окружног привредног суда у Добоју, па се враћа у Дервенту и сада се отвара ликвидациони поступак. То је очито смишљено да се отме, али ми радници нећемо одустати јер је то наша имовина", поручича је Богојевићева.

Миленко Ђурђевић, који је 20 година радио као возач у овој фирми, каже да су посједовали више од 20 возила којих данас нема укњижених као имовина.

Више од 50 представника Удружења малих акционара радника-дионичара данас се окупило пред Окружним привредним судом чекајући одлуку о покретању ликвидационог или стечајног поступка.

Из Удружења тврде да је "Босна" крајем ратне 1992. године незаконито преименована у "Тргопромет" Дервента, тако што је сва покретна и непокретна имовина пренесена на "Тргопромет".

Интерни дионичари, бивши радници и мали акционари "Босне" су прије рата постали власници 68 одсто капитала предузећа, ради чега пред судом у Дервенти воде дугогодишњи спор против "Тргопромета" Дервента, Инвестиционо-равојне банке Републике Српске, Дирекције за приватизацију Српске, Акцијског фонда Републике Српске и Фонда за реституцију Републике Српске.

Предузеће је било власник 105 објеката, од чега је највећи број био у центру града, док су остали били у центрима мјесних заједница у општини Дервента.

Извор: Срна