latinica  ћирилица
25/04/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

Новић: Савјет министара да уради цјеловит Закон о платама

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић оцијенио је политичким законске приједлоге којима се на нивоу БиХ укидају поједине накнаде изабраним и именованим званичницима и затражио од Савјета министара да понуди цјеловито рјешење питања плата и накнада у институцијама БиХ.
Средоје Новић (Фото:pestisracok.hu) -
Средоје Новић (Фото:pestisracok.hu)

Новић је ово рекао на Уставноправној комисији Дома народа која је утврдила да су Приједлог закона о измјени и допуни Закона о раду у институцијама БиХ и Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима се укида право изабраних и именованих званичника БиХ на јубиларне накнаде усаглашени са Уставом и правним системом БиХ.

"Како је могуће да Савјет министара овако једноставно гледа на учестале интервенције на Закон о платама", упитао је Новић и констатовао да би у случају укидања јубиларних накнада, свако ко потражи правду на суду, имао основ за то.

Предсједавајући Уставноправне комисије Халид Гењац сматра да Закон о платама у институцијама БиХ отвара могућност за политиканство на дневној основи и предвидио да ће, како се буду приближавали општи избори идуће године, таквих интервенција бити све више.

Члан Комисије Драгутин Родић рекао је да се до сада могли доћи до свеобухватног закона "на принципу исти посао, иста плата", изражавајући песимизам да ће у догледном времену то бити урађено.

Критике на рачун Савјета министара што није приступио цјеловитом рјешењу питања плата и накнада у институцијама БиХ Новић је поновио и у склопу расправе о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који се тиче изједначавања платних разреда запослених са средњом стручном спремом у полицијским агенцијама и другим институцијама.

"Није спорно да треба исправити неправду да запослени са средњом стручном спремом у полицијским агенцијама имају коефицијент 1,29, а у другим институцијама 1,40", рекао је Новић и затражио од Савјета министара да се изјасни да ли је у стању да обезбиједи годишње пет милиона КМ за око 3.000 људи уколико ова допуна закона буде усвојена.

Уставноправна комисија Дома народа утврдила је усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ овог, као и Приједлога закона о измјени Закона о Јавном РТВ систему БиХ, којим се предвиђа продужење постојећег система РТВ таксе путем телеком оператера до краја године.

Новић је подсјетио на стари захтјев парламента да се изради нови закон о РТВ систему, истичући да нема смисла свако мало продужавати рок у вези са наплатом РТВ таксе.

Комисија је данас прихватила Извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за прошлу годину и Извјештај Централне изборне комисије о спровођењу прошлогодишњих локалних избора.

Извор: СРНА