latinica  ћирилица
25/04/2017 |  13:57 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија зна шта је њена територија и шта су интереси њених грађана

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да Србија зна шта је њена територија и шта су интереси њених грађана, те да они који пријете "Великом Албанијом" могу да говоре шта хоће, али не могу да чине шта хоће.
Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

"Не знам шта ћете да формирате, не знам где ћете да формирате, али на територији Србије то нећете. За то имате моју ријеч, а добро знате да држим до ријечи коју дам", истакао је Вучић данас у Лесковцу.

Он је рекао да није случајно у Јасеновцу три године заредом говорио да се "Олуја" и "Бљесак" неће поновити, иако зна да се не могу поновити на истој територији, већ да жели да упозори друге да треба да знају да Србија жели мир и стабилност, али да неће дозволити отимање територије нити понижавање.

Вучић је поручио грађанима да не треба да их плаше изјаве о стварању некаквих нових држава на уштрб територије Србије и истакао да ће Србија сачувати мир и стабилност.

"За мене је степен агресије који они показују невјероватан", рекао је Вучић и указао да Београд реагује мирно, да туђе не тражи и неће, али да своје не да.

Коментаришући недавне поруке из Тиране, Приштине, те Прешева и Бујановца на југу Србије у којим се потенцира стварање "Велике Албаније", Вучић је оцијенио да је очигледно ријеч о координисаној акцији, која има подршку најмање једне стране безбједносне службе.

"Зашто сада и шта им је сада намјера", упитао је Вучић, додавши да није искључено да континуитетом приче о "Великој Албанији" они који се за њу залажу "желе да ту причу легализују односно да постане нормално да се о томе говори".

Вучић је навео да није искључено да се преко Србије пријети неком другом - "гађају Србију, а циљају неког другог".

Он је рекао да постоје индиције да једна велика земља има свој интерес у пласирању приче о "Великој Албанији" и најавио да ће он кроз разговор са лидером те земље, коју није желио да именује, видјети шта је посриједи.

Они који пријете, каже Вучић, треба да знају да се границе у савременој Европи не праве на уштрб територије, Устава и грађана Србије и да треба да размисле о својим порукама.

"Желе да Београд реагује да би они били жртве. Управо стога је и убачен Јонуз Муслију да од њега праве свог националног хероја и да каже да и Вучић зна да ће бити формирана 'Велика Албанија', али да то не смије да каже свом народу. Ево ја поручујем Муслију да ми знамо шта је наша територија, шта је наш Устав. Не знам шта ће они формирати, али неће то формирати на територији Србије", нагласио је Вучић.

Премијер Вучић је захвалио европском комесару за сусједску политику Јоханесу Хану што је рекао шта мисли о понашању Албанаца, а што је наишло на оштро негодовање Приштине.

Извор: СРНА