latinica  ћирилица
25/04/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Брчко: Потписан измијењени споразум о економско-социјалном савјету

Градоначелник Брчког Синиша Милић, предсједник брчанског Удружења послодаваца Шевал Суљкановић и секретар Синдиката дистрикта Илија Калајџић потписали су данас Споразум о економско-социјалном савјету, који ће убудуће чинити још по један члан сваког од три социјална партнера.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Милић је рекао да је овакав споразум предуслов за развијање културе дијалога између социјалних партнера.

Он је истакао да споразум не значи много "уколико га не буду пратили практични кораци који се тичу адекватне припреме материјала који треба да се достављаају Влади и Скупштини".

"Циљ нам је да створимо боље услове за рад, а истовремено да не угрозимо функционисање привреде. Влада је већ од самог формирања преузела низ конкретних корака. Предстоји усвајање новог закона о раду Брчко дистрикта, као и доношење још неких важних аката који се тичу тржишта капитала", рекао је Милић.

Суљкановић је рекао да документ који је данас потписан садржи коректан договор између социјалних партнера.

"Постизање позитивних ефеката захтијева бољу организованост пословне заједнице. Очекујемо и уважавање, разумијевање и ефикасност законодавне и извршне власти. Уколико тога не буде, стање ће остати какво је сада, без већег прилива страних инвестиција", нагласио је Суљкановић.

Калајџић је навео да је потписивање овог документа уочи празника рада охрабрујућа порука и за Синдикат и за раднике.

"У односу на ентитете, прилично смо запустили радно-правно законодавство. Посљедица тога су потпуно поремећени односи између сфера рада и капитала, те је дошло до одлива квалитетних радника", истакао је Калајџић.

Он је додао да ће Економско-социјални савјет активно учествовати у стварању новог закона о раду, те напоменуо да очекује ће тај законски акт бити усвојен убрзо, на задовољство радника, посебно оних у реалном сектору.

Најављено је да ће сједница Економско-социјалног савјета бити одржана почетком наредног мјесеца.

Извор: СРНА