latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:19 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Преминуо Зоран Петровић, славни одбојкаш и доајен спортског новинарства

Један од најбољих српских одбојкаша свих времена и доајен спортског новинарства Зоран Петровић преминуо је данас у Београду у 80. години.
Зоран Петровић        (Фото:espreso.rs) -
Зоран Петровић (Фото:espreso.rs)

Као играч освајао је титуле са Југославијом са Карабурме, потом у дресу Партизана, док је за репрезентацију у периоду од 1958. до 1968. године одиграо 137 утакмица не пропустивши ниједан меч.

У спортском новинарству почео је да ради као дописник Спортских новости, а од 1990. године радио је у Спортском журналу, гдје је дочекао и пензију 2003. године.

Пратио је све спортове, од рвања, кошарке, одбојке, ватерпола, рукомета, фудбала...

Први је открио прелазак ватерполисте Игора Милановића из Партизана у загребачку Младост и кошаркашког аса Влада Дивца из Партизана у Лос Анђелес Лејкерсе.

Као новинар Спортског журнала испратио је невјероватан напредак југословенске одбојкашке репрезентације од 1995. године, а круна његовог извјештавања било је са Европског првенства у Острави 2001. године, када су одбојкаши постали прваци Европе.

Од бројних признања које је добио издвајају се Орден заслуга за народ са Сребрном звездом, “Мајска награда“ Спортског савеза Србије за животно дејло (2011) и Златна плакета Одбојкашког савеза Србије (2009).

Вријеме и мјесто сахране Зорана Петровића биће накнадно објављено.

Извор: Б92