latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:22 | Аутор: РТРС

Сарајево: Представљен регионални програм локалне демократије

У Сарајеву је данас званично представљен Регионални програм локалне демократије на западном Балкану, као нова 10 милиона евра вриједна иницијатива ЕУ и УНДП-а.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Овај пројекат, који ће са 8,5 милиона евра да финансира ЕУ, а са 1,5 милион евра УНДП и јединице локалне самоуправе, реализоваће организације цивилног друштва, у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, биће проведен у 50 градова и општина у Србији, БиХ, Македонији, Црној Гори, Албанији и самопроглашеном Косову.

Од ове до 2020. године биће реализовано 200 пројеката од којих ће користи имати 38.000 грађана.

Циљ РеЛОаД програма је јачање партнерства локалних власти и цивилног друштва на западном Балкану ширењем успјешног модела транспарентног пројектног финансирања организација цивилног друштва из општинских буџета, усмјереног ка већем грађанском учешћу у процесима доношења одлука и унапређењу нивоа пружања услуга у локалним заједницама.

Шеф Сектора цивилног друштва и социјалне инклузије Генералне дирекције за политику сусједства и проширење при Европској комисији Лиселот Исаксон изјавила је медијима да је главна замисао да локалне власти више ангажују цивилно друштво у њиховим свакодневним активностима и да боље усмјеравају средства према организацијама цивилног друштва.

"У овом програму су све стране на добитку јер ће локалне власти стећи више знања сарадњом са цивилним друштвом, а цивилно друштво ће бити више укључено у доношење одлука", истакла је Исаксон.

Представник Министарства правде БиХ Горан Кучера сматра да је овај пројекат један од најбољих показатеља како Европска комисија ефективно може да финансира пројекте у БиХ.

"Од 2009. до 2016. године било је 290 пројеката организација цивилног друштва на локалном нивоу које је провело 280 организација цивилног друштва у сарадњи са 40 локалних органа власти", навео је Кучера.

Директор организације "Веста" Амра Селесковић рекла је да се јединицама локалне самоуправе и организацијама цивилног друштва у региону пружа јединствена прилика да унаприједе своју сарадњу.

"Организације цивилног друштва треба да креирају пројекте који су на бази реалних потреба маргинализованих група у заједници, јер ће тако успјети да се наметну јединицама локалне управе као реални партнери", истакла је Селесковићева.

Регионални менаџер РеЛОаД пројекта Самир Омерефендић из УНДП-а рекао је да се овим пројектом жели постићи то да општине и градови средства намијењена за организације цивилног друштва дијеле у складу са стварним потребама грађана да би они добијали што боље услуге.

Извор: СРНА