latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:57 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

У манастиру Клисина служена литургија са 12 свештеника ОС БиХ (ВИДЕО)

У манастиру Клисина у селу Ништавци код Приједора, епископ бихаћко-петровачки Атанасије служио је Свету архијерејску литургију, уз 12 свештеника Оружаних снага БиХ.
Литургија - Фото: РТРС
ЛитургијаФото: РТРС

У манастиру посвећеном Светој великомученици Марини, у народу познатијој под називом Огњена Марија, православно војно свештенство, њих 12, састало се са епископом бихаћко-петровачки Атанасијем.

Улога православних свештеника у ОС БиХ је вишеструка, прије свега очување духовности и снаге православних војника.

"Осим што се бринемо о духовном стању човјека у систему одбране,  војни свештеници имају и хуманитарне обавезе", истиче Милорад Милинковић, настојатељ Канцеларије православног душебрижништва у Министарству одбране и Оружаних снага БиХ .

Овакве службе и састанци војног свештенства с епископом, организују се најмање два пута годишње. Црква и војска су најстарије, најчвршће, најистрајније, најчасније и неотуђиве институције српског народа, поручио је епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

"Наша војска увијек је увијек била патриотска и увијек је посвећена одбрани отачаства, одбрани ближњих, чувању ближњих, тако да православни војник треба да оличава и увеличава оне најузвишеније јевађељске врлине. Управо тим врлинама препоручујем војним свештеницима да уче оне којима служе", рекао је владика Атанасије.

Манастир Клисина у епархији Бихаћко – петровачкој заузима посебно мјесто међу вјерницима, који овдје проналазе душевни мир и утјеху.

Вјерници долазе из свих крајева Српске, неријетко и из иностранства. У кругу манастира изграђена је црква, али предстоји још радова, као што је израда иконостаса и престолних икона.

Манастир Клисина данас је једно од најзначајнијих духовних средишта православних вјерника на сјеверозападу Републике Српске.