latinica  ћирилица
25/04/2017 |  17:45 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Голић: Министарство издало еколошку дозволу за зелену импрегнацију

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је ресорно министарство правном лицу "Сарајевоинвест" са Пала издало еколошку дозволу за зелену импрегнацију дрвета, а не за хемијску обраду, како је изнесено на конференцији за новинаре градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и "Коалиције за Пале".
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

"Зелена импрегнација је поступак заштите дрвених стубова, који се врши воденим раствором неорганских соли бакра и бора, обавља се у затвореном систему и није штетан за животну средину, а овакво постројење већ постоји и ради на подручју Бијељине", појаснила је Голићева.

Голићева је навела да је доношењу еколошке дозволе претходило издавање локацијских услова за постројење за зелену импрегнацију дрвета, које је, такође, издало Министарство, због незаконитог поступка надлежног одјељења у општини Пале.

"Законитост рјешења о локацијским условима Министарства потврдио је и Окружни суд у Источном Сарајеву, што је непобитан доказ да је Министарство спровело поступак и одлучило према закону", истакла је Голићева.

Она је нагласила да ресорно министарство није, нити може преузети надлежности било које општине, па тако ни општине Пале и града Источно Сарајево, него је одлучивало у складу са одредбама Закона о општем управном поступку као другостепени орган и зато што органи наведених локалних заједница, очигледно, више воде рачуна о политичкој припадности него о законитом раду.

"Уосталом, Окружни суд у Источном Сарајеву је то и потврдио", каже Голићева.

Она је оцијенила да тврдње које су изнесене на конференцији за новинаре градоначелника Источног Сарајева и "Коалиције за Пале" представљају манипулацију јавношћу, тим прије што се петиција 900 грађана на коју се позивају односи на дјелатност хемијске обраде дрвета, која није обухваћена еколошком дозволом коју је издало ово министарство.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, навела је Голићева, позива грађане општине Пале "да не насједају на пријетње протестима" које су данас изнијели новоизабрани градоначелник Источног Сарајева и "Коалиција за Пале" јер представљају "плод незнања" и изнесене су с циљем манипулације грађанима и политикантског приступа руковођењу локалном заједницом.

"Сматрамо да је непримјерено да представници једне локалне заједнице, вођени искључиво политичким разлозима, постављају ултиматуме републичким органима, а посебно смо запрепаштени чињеницом да један градоначелник, умјесто да буде представник свих грађана, дијели своје суграђане на подобне и неподобне", рекла је Голићева.

Ресорно министарство, како каже, изражава жаљење што је новоизабрани градоначелник Источног Сарајева свој први јавни иступ искористио за изношење паушалних оцјена и изазивање сукоба са републичким институцијама.

"То је производ недовољне информисаности. Отворени смо као и увијек за све јединице локалне самоуправе, без обзира на политичку припадност. Позивамо градоначелника Источног Сарајева да посјети Министарство и да ријеши све недоумице које има", истакла је Голићева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић најавио је данас да ће град Источно Сарајево поднијети тужбу на рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске које је додијелило еколошку дозволу фирми "Сарајевоинвест" са Пала за хемијску импрегнацију дрвета.