latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:26 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Професор Баришић: Карамарко је био сарадник Удбе

Професор на загребачком Факултету политичких наука и бивши шеф одсјека Службе државне безбједности у Загребу од 1980. до 1990. рекао је да су истините изјаве Јосипа Манолића да је бивши предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко био сарадник Удбе.
 - Фото: jutarnji.hr
Фото: jutarnji.hr

Додао је и да о његову 'врбовању' треба постојати траг у документацији бивших безбједносних служби.

На рочишту на загребачком Опшинском кривичном суду гдје Карамарко тужи Манолића за клевету због тврдњи да је био "садарник Удбе" Баришић је изјавио да има непосредна сазнања о садржају Манолићевих тврдњи јер је "као оперативни радник СДБ-а био непосредно укључен у поступању у оквиру групне оперативне обраде назива 'Трс', а која се у континуитету одвијала од 1981. до 1990."

Према његовим ријечима, носилац те обраде били су центри СДБ-а Загреб и Сплит, а сврха оперативне гупне обраде 'Трс' била је контолисање жаришта тзв. непријатељске дјелатности "која се манифестирала у виду активности одређених вјерских заједница" и у "сврху идентификације носилца тих дјелатности".

Истакнуо је и да су поједини људи који су били обухваћени том обрадом касније били припремани за сарадњу са Службом државне безбједности.

"У документацији о групној обради нема директне тврдње да је приватни тужилац (Томислав Карамарко) доушник Удбе, односно у оквиру наше Службе, али то се може ишчитати из садржаја документације која се налази у архивима. Документацију сам ја лично писао и потписао па би увид у досје оперативне групне обраде 'Трс' дао одговор на сва питања. Не смијем рећи у којем је својству био приватни тужилац наведен у тој документацији јер се то све може утврдити увидом у ту документацију", казао је Баришић.

Навео је и да је у конкретном случају Томислава Карамарка био да се настави "оперативно комбинирање", а тај термин значи да су оперативци добили одобрење да наставе разговоре изван службених просторија у сврху припреме за врбовање. "А то је све био саставни дио процеса успоставе сарадничког односа у Служби државне безбједности", рекао је Баришић, додајући да је "с тим процесом" био упознат све док сву расположиву документацију о том случају није дао "органима безбједности ЈНА".

Карамаркова обрана међутим тврди да Баришић за своје тврдње није понудио ниједан доказ. Истакли су и да Баришић као свједок обране није понудио ниједан материјални нити персонални доказ. Обрана је у наставку поступка за свједоке предложила Стјепана Месића и Крунислава Олујића, а Карамаркови адвокати Смиљана Рељића и Божу Ковачевића, бившег шефа СДБ-а у Загребу.

Суд је прихватио испитивање Ковачевића, али и доказни приједлог обране да се прибави документација о операцији 'Трс' чије ће се достављање најприје затражити од Хрватског државног архива, а тек након тога ће се одлучити о саслушању других свједока.

Идуће рочиште заказано је за почетак  јуна.

Извор: Индекс